Alman otomotiv tedarikçisi Webasto, hafif ticari elektrikli araçlara yönelik yeni bir çatıya monte edilen klima sistemi geliştirdiğini duyurdu. Özellikle elektrikli panelvan ve şehir içi dağıtım araçları için tasarlanan sistem, hem kabin konforunu artırmayı hem de batarya verimliliğini korumayı hedefliyor.
Elektrikli hafif ticari araçlarda iklimlendirme sistemleri, menzil üzerinde doğrudan etkili. Bu nedenle geliştirilen çözüm, düşük enerji tüketimi ve yüksek verimlilik odaklı bir mimariye sahip.
Sistemin öne çıkan özellikleri:
Akıllı termal yönetim sayesinde:
Bu durum:
Webasto’nun yeni çatı tipi klima sistemi, bu dönüşüm sürecinde üreticilere ve filo müşterilerine yönelik özel bir çözüm olarak konumlanıyor. Elektrikli araçların yalnızca güç aktarım sistemi değil, yardımcı sistemleri de yeniden tasarlanırken, termal yönetim teknolojileri giderek daha stratejik bir rol üstleniyor.
Elektrikli ticari mobilitenin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu tür enerji verimli iklimlendirme çözümlerinin daha fazla modelde standart hale gelmesi bekleniyor.
Elektrikli hafif ticari araçlarda iklimlendirme sistemleri, menzil üzerinde doğrudan etkili. Bu nedenle geliştirilen çözüm, düşük enerji tüketimi ve yüksek verimlilik odaklı bir mimariye sahip.
Elektrikli LCV’ler İçin Optimize Edildi
Webasto’nun çatı üstü klima sistemi, özellikle şehir içi lojistik ve son kilometre dağıtım operasyonlarında kullanılan elektrikli hafif ticari araçlar (LCV) için geliştirildi.Sistemin öne çıkan özellikleri:
- Tavan üzerine entegre kompakt yapı
- Araç iç hacminden feragat etmeyen tasarım
- Elektrikli güç aktarım sistemine uyumlu düşük enerji tüketimi
- Yüksek verimli kompresör ve optimize edilmiş hava akışı
Menzil Üzerindeki Etkiyi Azaltma Hedefi
Elektrikli ticari araçlarda klima kullanımı menzil kaybına neden olabiliyor. Webasto, yeni sistemde enerji yönetimini optimize ederek batarya üzerindeki yükü minimize etmeyi amaçlıyor.Akıllı termal yönetim sayesinde:
- Kabin sıcaklığı daha hızlı dengeleniyor
- Kompresör gereksiz çalışmıyor
- Enerji tüketimi optimize ediliyor
Filolar İçin Pratik Çözüm
Lojistik şirketleri ve filo yöneticileri için bir diğer avantaj ise sistemin modüler yapısı. Araç üretim aşamasında entegre edilebildiği gibi, belirli platformlarda sonradan montaj seçeneği de sunulabiliyor.Bu durum:
- Mevcut elektrikli araç filolarının modernize edilmesini
- Soğuk zincir taşımacılığı yapan hafif ticari araçların konforunun artırılmasını
- Sürücü konforunun iyileştirilmesini
Elektrifikasyonla Paralel Gelişim
Elektrikli hafif ticari araç pazarı Avrupa’da hızla büyüyor. Özellikle sıfır emisyon bölgeleri ve şehir içi kısıtlamalar, elektrikli van ve panelvanlara olan talebi artırıyor.Webasto’nun yeni çatı tipi klima sistemi, bu dönüşüm sürecinde üreticilere ve filo müşterilerine yönelik özel bir çözüm olarak konumlanıyor. Elektrikli araçların yalnızca güç aktarım sistemi değil, yardımcı sistemleri de yeniden tasarlanırken, termal yönetim teknolojileri giderek daha stratejik bir rol üstleniyor.
Elektrikli ticari mobilitenin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu tür enerji verimli iklimlendirme çözümlerinin daha fazla modelde standart hale gelmesi bekleniyor.