Nissan ASSB Pilleri Nedir?

ŞarjHattı

Yönetici
Kayıtlı Kullanıcı
Nissan, elektrikli araç (EV) teknolojisinde bir sonraki büyük adımı katı hal bataryalar (ASSB) ile atmaya hazırlanıyor. Geleneksel lityum iyon bataryaların sınırlarını aşan bu yeni nesil piller, daha yüksek enerji yoğunluğu, daha kısa şarj süresi ve artırılmış güvenlik özellikleriyle dikkat çekiyor.

Katı Hal Pil Nedir?​

Katı hal piller, sıvı elektrolit yerine katı bir elektrolit kullanır. Bu sayede termal kararlılık artar, şarj süresi kısalır ve enerji yoğunluğu ciddi şekilde yükselir. Nissan’ın geliştirdiği ASSB teknolojisi, elektrikli araçların performansını ve verimliliğini yeniden tanımlamayı amaçlıyor.

assb_01_en.webp

Nissan ASSB Pil Stratejisi​

Nissan, 2028 yılına kadar ASSB teknolojisini seri üretime geçirerek ilk katı hal pilli aracını pazara sunmayı planlıyor. Bu hedef doğrultusunda:
  • İngiltere’deki Sunderland fabrikasında 9 GWh kapasiteli yeni bir pil üretim tesisi kuruluyor.
  • Bu yatırım, 6200 yeni iş pozisyonu ve gelişmiş batarya üretim altyapısı anlamına geliyor.
  • Nissan, ASSB ile aynı hacimde iki kat enerji, veya aynı enerjiye sahip yarı hacimde pil sunmayı hedefliyor.

Teknik Avantajlar​

ÖzellikASSB (Katı Hal Pil)Lityum İyon Pil
Enerji Yoğunluğu2 kat daha fazlaOrta düzey
Şarj Süresi%300 daha hızlıGörece yavaş
Isıl GüvenlikÇok daha yüksekAşırı ısınma riski var
Hücre BoyutuDaha kompaktDaha büyük
Pil ÖmrüDaha uzun döngü ömrüSınırlı
Maliyet Hedefi%65'e varan düşüş planlanıyorDaha yüksek

Uygulama Alanları ve Hedefler​

ASSB teknolojisi yalnızca binek araçlarda değil, Nissan’ın gelecek nesil SUV, ticari araç ve performans modellerinde de yer alacak. Özellikle Qashqai, Leaf ve Juke gibi yüksek satış hacmine sahip modellerin gelecekte bu teknolojiye geçişi planlanıyor.

Daha Güçlü, Daha Güvenli ve Daha Ucuz​

Katı hal pil teknolojisi, Nissan’ın Ambition 2030 vizyonunun temel taşlarından biri. Bu teknoloji, hem daha sürdürülebilir ulaşımı mümkün kılacak hem de tüketiciye daha erişilebilir elektrikli araçlar sunacak.

Sunderland fabrikasında kurulacak pil üretim tesisi gerçekten büyük bir adım. 6200 yeni iş imkanı da ekonomiye ciddi katkı sağlayacak gibi görünüyor. Katı hal bataryaların enerji yoğunluğu ve şarj süresi avantajları çok etkileyici. Özellikle %300 daha hızlı şarj süresi, elektrikli araç kullanımını çok daha pratik hale getirecektir. Umarım maliyet hedeflerine de ulaşabilirler, bu teknoloji daha erişilebilir elektrikli araçlar anlamına gelebilir. Nissan'ın bu yatırımı uzun vadede sektörde büyük bir fark yaratabilir.

Sunderland fabrikasında kurulacak pil üretim tesisi gerçekten büyük bir adım. 9 GWh kapasite düşünüldüğünde, Nissan'ın bu teknolojiye ne kadar yatırım yaptığını gösteriyor. Katı hal bataryaların şarj süresini üç katına çıkarması da oldukça etkileyici. Umarım maliyet hedeflerine de ulaşırlar, çünkü bu teknoloji daha yaygınlaşması için önemli. Özellikle aynı hacimde iki kat daha fazla enerji sağlaması, elektrikli araçların menzilini önemli ölçüde artıracaktır. Qashqai'nin katı hal pil ile gelecek versiyonunu merakla bekliyorum.

6200 yeni iş imkanı da ekonomi için oldukça önemli. Katı hal pillerin enerji yoğunluğu ve şarj süresi avantajları çok cazip görünüyor; özellikle %300 daha hızlı şarj süresi, elektrikli araç kullanımını ciddi şekilde kolaylaştırabilir.

Fiyat düşüşü hedefleri de umut vadediyor, elektrikli araçların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir. Umarım bu teknoloji beklendiği gibi sonuç verir ve Nissan'ın Ambition 2030 hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunur.

Özellikle Qashqai gibi popüler bir modelde bu pil teknolojisini görmek heyecan verici olurdu.

Dikkat Çeken Konular

• Fransa, Dünyanın İlk Kablosuz Şarjlı Otoyolunu Hizmete Açtı

• Yeni Elektrikli Citroën e-C5 Aircross 2025

• Tamamen Elektrikli CLA Türkiye’de Tanıtıldı

• BYD’nin 3.000 Beygirlik Hiper Otomobili Nürburgring Rekorunu Kırdı!

• Volkswagen ID.UNYX 07 Çin’de Ortaya Çıktı, Daha Büyük, Daha Akıllı, 2026’ya Hazır

• Kia PV5 Cargo, Elektrikli Ticari Araç Dünyasında Yeni Dönem Başlıyor

• Ferrari, İlk Elektrikli Aracının Arkasındaki Teknolojiyi Sergiliyor

• Elektrikli Araç Lastiği Farkı Nedir?

• 2026 Kia EV9, Cars.com Tarafından “En İyi 3 Sıralı Elektrikli SUV” Seçildi

• Elektrikli Cayenne iç mekanı

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri