Theme editor

Bunu biliyor muydunuz?

Honda, 620 Mile Menzilli Katı Hal Bataryalı EV’lerini Bu On Yılda Piyasaya Sürecek

Honda, elektrikli mobilitede yeni bir dönemin kapısını aralayabilecek teknoloji için vites yükseltmiş durumda. Japon otomotiv devi, geliştirdiği ileri seviye katı hal bataryalarının bu on yılın sonuna kadar 1.000 kilometreye (620 mil) yaklaşan menzil değerlerine ulaşacağını duyurdu. Bu hedef, günümüzde ortalama elektrikli araçların sunduğu menzilin neredeyse iki katı anlamına geliyor. Üstelik Honda’nın planları burada bitmiyor; şirket 2040 sonrasında menzilin 1.250 kilometreye (776 mil) çıkarılabileceğini öngörüyor.

honda-saloon-concept.webp

Honda’nın katı hal batarya programı yalnızca menzil artışıyla sınırlı değil. Yeni nesil bataryaların, günümüzde kullanılan sıvı elektrolitli lityum-iyon hücrelere kıyasla %50 daha kompakt, %35 daha hafif ve %25 daha ucuz üretileceği belirtiliyor. Katı elektrolit yapısı sayesinde hem termal güvenlik daha yüksek olacak hem de şarj kabul oranları önemli ölçüde artacak. Bu da hem ultra hızlı şarj istasyonlarıyla yüksek uyum hem de uzun yol kullanımında neredeyse sıfıra yakın menzil kaygısı anlamına geliyor. Bu iddialı açıklamalar, Honda’nın geçtiğimiz ay Japonya’da düzenlediği teknik brifingde detaylandırıldı. Şirket ayrıca kısa süre önce katı hal bataryaları için özel bir pilot üretim tesisi de kurduğunu doğruladı. Burada amaç, prototip hücreleri ölçeklenebilir bir yapıya taşımak ve seri üretim için gerekli prosesleri geliştirmek. Honda, test üretimine gelecek ay resmen başlıyor.

Ancak Honda yönetimi, bu teknolojinin hâlâ önemli engeller içerdiğini saklamıyor. Bugün laboratuvarda üretilen prototip hücreler, gerçek bir elektrikli araçta kullanılmak için yüz kat daha küçük. Yani fiziksel ölçek büyütme, mühendisliğin en kritik aşaması olarak öne çıkıyor. Honda Ar-Ge Yenilikçi Araştırmalar Baş Mühendisi Takeshi Ueda, bu durumu şöyle açıklıyor:

“Bu prototip hücreler henüz bir araca takılamayacak kadar küçük. Bu yüzden pilot hattı kurduk; üretim ölçeğini büyütürken karşılaşacağımız sorunları hızlıca tespit edip çözmemiz gerekiyor. Hücre boyutunu 100 kat artırmalıyız ve bunu yaparken üretimi seri hale getirecek yöntemler geliştiriyoruz.”

Katı hal bataryalarının diğer zorlukları arasında, seramik ayırıcı yapıların kırılganlığı, elektrolitte dendrit oluşumu, üretim esnasında yüksek hassasiyet gerektiren nem kontrolü ve sürecin genel enerji maliyeti bulunuyor. Katı hal elektroliti, macun kıvamına yakın bir karışımdan oluştuğu için üretimde homojen bir tabaka elde etmek oldukça zor. Ayrıca üretim ortamında nem seviyesinin çok düşük tutulması gerekiyor; bu da işletme maliyetlerinin artmasına yol açabiliyor.

Honda bu sorunları çözmek için yeni teknik yaklaşımlar geliştirdiğini aktarıyor. Elektrolit tabakasını ultra ince ve düzgün bir şekilde sıkıştırmak için roll-pressing adı verilen bir yöntemi tercih eden şirket, bu teknolojiyle daha hızlı ve hassas bir üretim hedefliyor. Elektrolit karışımı ise kesintisiz karıştırma (continuous mixing) yöntemiyle hazırlanacak; bu da geleneksel batch karışım yöntemine göre üç kat daha hızlı bir süreç sunuyor. Nem kontrolü için ise üretim hattının her bölümünün bağımsız iklimlendirme alanlarıyla çevrelendiği kompakt bir sistem tasarlanmış. Böylece devasa bir odanın tamamını ısıtmak veya soğutmak yerine yalnızca gerekli bölümler iklimlendiriliyor ve enerji maliyeti ciddi şekilde düşüyor.

Tüm bu çalışmaların merkezinde Honda R&D Başkanı Keiji Otsu’nun iddialı açıklaması yer alıyor:

“Tamamen katı hal yapısına sahip bataryamız, elektrikli otomobil döneminin gerçek bir oyun değiştiricisi olacak.”

Honda, katı hal bataryaları geliştiren tek büyük üretici değil. Toyota, Nissan, BMW, Volkswagen ve Stellantis gibi devler de kendi çözümleri üzerinde çalışıyor; bazıları akademik kurumlarla, bazıları ise enerji şirketleriyle ortaklıklar yürütüyor. Ancak Honda’nın yüksek menzil, düşük maliyet ve hafiflik kombinasyonuna yönelik bu agresif stratejisi, rekabetin giderek kızışacağını gösteriyor.

Özetle: Eğer Honda hedeflerine ulaşırsa, 2030’lu yıllarda elektrikli araçlar yalnızca fosil yakıtlı modelleri menzil açısından yakalamakla kalmayacak, onları açık ara geride bırakacak. Katı hal bataryaları daha hafif, daha ucuz, daha hızlı şarj olan ve çok daha güvenli EV’lerin kapısını aralayabilir. Bu da elektrikli mobilitede yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor.

Dikkat Çeken Konular

• Hyundai’den Çin Çıkartması, Ioniq Serisinde "Gezegenler" Dönemi Başlıyor

• Nissan NX8 Fırtınası: 30 Dakikada 8.500 Sipariş!

• Honda e:N2 / Insight 2026: Çin'den Dünyaya Yayılan Elektrikli SUV - Fiyat, Menzil ve Tüm Detaylar

• Elektrikli Araçlarda Şarj Devrimi: BYD Seal 07 EV, 9 Dakikada Şarj ve 705 KM Menzil ile Tanıtıldı!

• BYD’den Gövde Gösterisi, 9 Dakikada Şarj Olan Amiral Gemisi BYD Seal 08 Sahneye Çıktı!

• BYD Fiyat Listesindeki Temizlik, Modeller Neden Kaldırıldı? (Sealion 7 ve Atto 2)

• VinFast, Ultra Lüks Markası Lac Hong’u Resmileştirdi, 800S ve 900S Tanıtıldı

• BYD Kullanıcıları Artık Araçlarını Akıllı Saatlerinden Yönetebilecek

• Yeni BYD Song Ultra’nın İç Mekânı Ortaya Çıktı, “Büyük Yatak Modu” ile Fark Yaratıyor

• Ford’dan tartışmalı hamle, Mustang Mach-E’de “frunk” artık ücretli

Geri