Çinli otomobil üreticisi GAC Group, elektrikli araç teknolojisinde kritik bir eşik olarak görülen katı hal pillerinde yeni bir aşamaya geçti. Şirket, katı hal hücreleri için özel bir üretim tesisi kurduğunu doğrularken, burada 60 Ah'in üzerinde kapasiteye sahip otomotiv sınıfı katı hal pil hücrelerinin küçük ölçekli üretimine başladığını açıkladı. GAC Yönetim Kurulu Başkanı Feng Xingya, bu adımı “gerçek araç testleri ve gelecekteki seri üretim için temel hazırlık” olarak nitelendirdi.
GAC, katı hal pil çalışmalarına 2016 yılında başlamıştı. İlk olarak polimer bazlı katı hal sistemlerini araştıran şirket, daha sonra sülfür bazlı hücrelere de yöneldi. Hangi teknolojinin sonunda seri üretime taşınacağı henüz kesinleşmiş değil; ancak şirketin özellikle dikkat çektiği konu yeni anot yapısı oldu.
Son gelişmelere göre:
Katı hal piller, daha yüksek enerji yoğunluğu, daha iyi güvenlik ve hızlı şarj potansiyeli ile elektrikli araçların geleceğini kökten değiştirebilecek teknoloji olarak görülüyor.
GAC, katı hal pil çalışmalarına 2016 yılında başlamıştı. İlk olarak polimer bazlı katı hal sistemlerini araştıran şirket, daha sonra sülfür bazlı hücrelere de yöneldi. Hangi teknolojinin sonunda seri üretime taşınacağı henüz kesinleşmiş değil; ancak şirketin özellikle dikkat çektiği konu yeni anot yapısı oldu.
“Sünger Silikon” Anot ile 400 Wh/kg Enerji Yoğunluğu Hedefleniyor
Gasgoo’nun haberine göre GAC, ileri seviye katı hal hücreleri için nano-silikon kompozit malzemelerden üretilen “sünger silikon” anot kullanıyor. Bu anot yapısı, daha yüksek enerji yoğunluğu ve daha iyi termal güvenlik sağlama kapasitesine sahip. Hücrelerin kuru prosesle üretilmesi hedefleniyor; bu da maliyetleri ve üretim karmaşıklığını azaltabilecek bir yöntem. Paket seviyesinde hedeflenen enerji yoğunluğu 400 Wh/kg, bu değer Çin test döngüsünde 1.000 km menzil anlamına geliyor. Katı hal pil teknolojisinin bugün karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olan büyük ölçekli üretim maliyetlerinin de zamanla düşmesi bekleniyor.Araç Testleri 2026’da, Seri Üretim 2027–2030 Arasında
GAC’ın planlarına göre:- 2026: Katı hal hücreleri küçük araç serilerinde gerçek yol koşullarında test edilmeye başlanacak.
- 2027–2030: Kademeli olarak seri üretime geçiş süreci başlayacak.
Çin’de Katı Hal Pil Yarışı Kızışıyor
GAC’ın bu adımı, Çin’de hızla büyüyen katı hal pil rekabetinin bir parçası.Son gelişmelere göre:
- Qingtao Power, Anting’de yeni bir saf katı hal pil hattını devreye aldı.
- Chery, katı hal pil modülünü tanıttı ve 2025’te pilot araçlarda kullanmayı planlıyor.
- Sunwoda, BYD, CATL gibi büyük üreticiler de yatırım çalışmalarını sürdürüyor.
Katı hal piller, daha yüksek enerji yoğunluğu, daha iyi güvenlik ve hızlı şarj potansiyeli ile elektrikli araçların geleceğini kökten değiştirebilecek teknoloji olarak görülüyor.