Theme editor

Bunu biliyor muydunuz?

GAC, 60 Ah Üzerinde Katı Hal Pil Hücrelerinin Pilot Üretimine Başladı: Seri Üretim 2027–2030 Arasında

Çinli otomobil üreticisi GAC Group, elektrikli araç teknolojisinde kritik bir eşik olarak görülen katı hal pillerinde yeni bir aşamaya geçti. Şirket, katı hal hücreleri için özel bir üretim tesisi kurduğunu doğrularken, burada 60 Ah'in üzerinde kapasiteye sahip otomotiv sınıfı katı hal pil hücrelerinin küçük ölçekli üretimine başladığını açıkladı. GAC Yönetim Kurulu Başkanı Feng Xingya, bu adımı “gerçek araç testleri ve gelecekteki seri üretim için temel hazırlık” olarak nitelendirdi.

GAC, katı hal pil çalışmalarına 2016 yılında başlamıştı. İlk olarak polimer bazlı katı hal sistemlerini araştıran şirket, daha sonra sülfür bazlı hücrelere de yöneldi. Hangi teknolojinin sonunda seri üretime taşınacağı henüz kesinleşmiş değil; ancak şirketin özellikle dikkat çektiği konu yeni anot yapısı oldu.

GAC_Aion_V-AK-90422.webp

“Sünger Silikon” Anot ile 400 Wh/kg Enerji Yoğunluğu Hedefleniyor

Gasgoo’nun haberine göre GAC, ileri seviye katı hal hücreleri için nano-silikon kompozit malzemelerden üretilen “sünger silikon” anot kullanıyor. Bu anot yapısı, daha yüksek enerji yoğunluğu ve daha iyi termal güvenlik sağlama kapasitesine sahip. Hücrelerin kuru prosesle üretilmesi hedefleniyor; bu da maliyetleri ve üretim karmaşıklığını azaltabilecek bir yöntem. Paket seviyesinde hedeflenen enerji yoğunluğu 400 Wh/kg, bu değer Çin test döngüsünde 1.000 km menzil anlamına geliyor. Katı hal pil teknolojisinin bugün karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olan büyük ölçekli üretim maliyetlerinin de zamanla düşmesi bekleniyor.

Araç Testleri 2026’da, Seri Üretim 2027–2030 Arasında

GAC’ın planlarına göre:
  • 2026: Katı hal hücreleri küçük araç serilerinde gerçek yol koşullarında test edilmeye başlanacak.
  • 2027–2030: Kademeli olarak seri üretime geçiş süreci başlayacak.
GAC, Nisan 2024’te kendi premium markası Hyper için 2026’dan itibaren katı hal pil kullanmayı planladığını da açıklamıştı. Bu durum, teknolojinin önce sınırlı modellerde ortaya çıkacağını ve daha sonra tüm Aion/Hyper ürün gamına doğru genişleyebileceğini gösteriyor.

Çin’de Katı Hal Pil Yarışı Kızışıyor

GAC’ın bu adımı, Çin’de hızla büyüyen katı hal pil rekabetinin bir parçası.
Son gelişmelere göre:
  • Qingtao Power, Anting’de yeni bir saf katı hal pil hattını devreye aldı.
  • Chery, katı hal pil modülünü tanıttı ve 2025’te pilot araçlarda kullanmayı planlıyor.
  • Sunwoda, BYD, CATL gibi büyük üreticiler de yatırım çalışmalarını sürdürüyor.
Sektörün dünya lideri olan CATL, teknolojinin ticari ölçekli kullanımının 2030 öncesinde geniş çapta mümkün olmayabileceğini açıklamıştı. Bu nedenle GAC’ın pilot üretime başlaması, Çinli üreticiler arasındaki yarışta önemli bir pozisyon değişikliğine işaret ediyor.

Katı hal piller, daha yüksek enerji yoğunluğu, daha iyi güvenlik ve hızlı şarj potansiyeli ile elektrikli araçların geleceğini kökten değiştirebilecek teknoloji olarak görülüyor.

GAC'ın katı hal pil teknolojisinde bu kadar ileri bir adım atması gerçekten heyecan verici. Katı hal piller, şu anki LFP ve NCM bataryalara göre daha yüksek enerji yoğunluğu sunabilir. 400 Wh/kg değerine ulaşmak, özellikle uzun menzil isteyenler için büyük bir avantaj olabilir. Tabii, bu teknolojinin yaygınlaşması için maliyetlerin düşmesi gerekiyor.

"Sünger silikon" anot kullanımı da kulağa ilginç geliyor. Belki de bu yeni anot yapısı, silikonun enerji yoğunluğunu artırırken genelde karşılaşılan şişme sorununu çözebilir. Ama bu tür yeniliklerin gerçek dünyada nasıl performans göstereceği her zaman biraz belirsizlik taşır. Sanırım 2026'daki testler bu konuda daha fazla bilgi verecektir.

Çin'deki bu katı hal pil yarışı da dikkat çekici. GAC, Qingtao Power ve diğerleri arasındaki bu rekabet, teknolojinin hızla gelişmesine katkı sağlayabilir. Ama unutmamak lazım, CATL gibi devler bile 2030'dan önce geniş çaplı ticari kullanımı öngörmüyor. Yani, bu teknolojinin olgunlaşması için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi.

Ben olsam, bu tür yenilikleri heyecanla takip ederim ama aceleci olmam. Sonuçta, mevcut LFP ve NCM bataryalar da belli başlı ihtiyaçları gayet iyi karşılıyor. Tabii ki, gelişmeleri görmek güzel olur!

Dikkat Çeken Konular

• Hyundai’den Çin Çıkartması, Ioniq Serisinde "Gezegenler" Dönemi Başlıyor

• Nissan NX8 Fırtınası: 30 Dakikada 8.500 Sipariş!

• Honda e:N2 / Insight 2026: Çin'den Dünyaya Yayılan Elektrikli SUV - Fiyat, Menzil ve Tüm Detaylar

• Elektrikli Araçlarda Şarj Devrimi: BYD Seal 07 EV, 9 Dakikada Şarj ve 705 KM Menzil ile Tanıtıldı!

• BYD’den Gövde Gösterisi, 9 Dakikada Şarj Olan Amiral Gemisi BYD Seal 08 Sahneye Çıktı!

• BYD Fiyat Listesindeki Temizlik, Modeller Neden Kaldırıldı? (Sealion 7 ve Atto 2)

• VinFast, Ultra Lüks Markası Lac Hong’u Resmileştirdi, 800S ve 900S Tanıtıldı

• BYD Kullanıcıları Artık Araçlarını Akıllı Saatlerinden Yönetebilecek

• Yeni BYD Song Ultra’nın İç Mekânı Ortaya Çıktı, “Büyük Yatak Modu” ile Fark Yaratıyor

• Ford’dan tartışmalı hamle, Mustang Mach-E’de “frunk” artık ücretli

Geri