Theme editor

Bunu biliyor muydunuz?

CATL’ın Macaristan Debrecen Batarya Fabrikasında Seri Üretim Önümüzdeki İlkbaharda Başlıyor

CATL, Macaristan’ın Debrecen kentindeki büyük ölçekli batarya fabrikasında seri üretimi önümüzdeki yılın ilkbaharında başlatmayı hedefliyor. Avrupa operasyonlarından sorumlu yönetici Matt Shen’in açıklamasına göre üretimin mart veya nisan ayında başlaması planlanıyor, ancak kesin tarih gerekli izin süreçlerinin tamamlanmasına bağlı. Shen, tesisin 2024 yılı itibarıyla modül montajına başladığını ve bugüne dek 30.000 batarya modülü üretildiğini aktardı. Bu modüllerdeki hücreler ise hâlâ diğer CATL tesislerinden tedarik ediliyor; çünkü Debrecen’deki hücre üretimi henüz faaliyete geçmedi ancak Shen bu sürecin “son aşamada” olduğunu belirtti.

catl-lfp-batterie-shinxing-pro-iaa-2025.jpg.webp

Seri üretim hazırlıkları kapsamında üretim hatları kurulmaya devam ederken, çalışan sayısı da artırılıyor. Mevcut 1.000 kişilik iş gücünün, gelecek yılın ilk çeyreğinde 1.500 çalışana çıkarılması planlanıyor. Shen ayrıca Debrecen tesisinde Avrupa pazarı için özel olarak geliştirilen ve 750 kilometrenin üzerinde menzil sunabilecek yeni bir bataryanın üretileceğini söyledi. CATL henüz hangi müşterilerin bu hücreleri kullanacağını açıklamasa da fabrika duyurulduğunda Mercedes-Benz önemli müşterilerden biri olarak gösterilmişti. Mercedes’in Rastatt’ta üretilen yeni CLA modelinin 750 kilometrenin üzerindeki menzili ve yine Avrupa’da tanıtılacak EQ teknolojili yeni GLB modeli, CATL’ın bu tesiste üretmeyi planladığı hücrelerle uyumlu yapıda. Mercedes’in Macaristan Kecskemét fabrikasında üretilen EQB modeli de bu tedarik zincirinin parçası konumunda.

Debrecen fabrikasının tam kapasiteye geçebilmesi için çevresel izin süreci kritik rol oynuyor. CATL, bu yıl çevre izni başvurusunun üçüncü revizyonunu sundu. Şirketin Kamu İlişkileri Direktörü Balázs Szilágyi, yeni başvuruda toplam emisyon miktarının %43 oranında azaltıldığını, üretimde kullanılan içme suyu ve enerji tüketiminin üçte bir oranında düşürüldüğünü açıkladı.

Tesis henüz yerel su şebekesine bağlı değil ancak bağlantının önümüzdeki ilkbaharda tamamlanması bekleniyor. Bu süre zarfında üretimde yağmur suyu ile Tisza Nehri’nden sağlanan su karışımı kullanılıyor. Sonrasında tesisin yüzey suyu ve arıtılmış atık suyun kombinasyonuyla çalışacağı belirtiliyor. CATL’ın Debrecen yatırımı, Avrupa’nın elektrikli araç batarya arzını güçlendirmeyi ve üretim kapasitesinin bölgesel çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Seri üretimin başlamasıyla birlikte Avrupa’daki elektrikli mobilite ekosisteminin önemli bir tedarik ayağı daha devreye girmiş olacak.

CATL’ın Debrecen’deki yeni tesisiyle ilgili gelişmeler heyecan verici. Avrupa’daki elektrikli araç batarya üretimini artırmak, bölgedeki talebi karşılamak açısından önemli bir adım. Şimdiye kadar modül montajı yapmışlar ama hücre üretimi için son aşamalarda oldukları söyleniyor. Yeni bataryalarının 750 km’nin üzerinde menzil sunması planlanıyormuş, bu da oldukça etkileyici. Mercedes gibi markalarla çalışacak olmaları da şaşırtıcı değil.

Bu tarz büyük yatırımların çevresel izin süreçleri hep uzun ve karmaşık olur, o yüzden biraz daha zaman alabilir. Ama yerel su kaynaklarıyla çalışmaları, çevresel etkileri azaltmaları olumlu bir gelişme. Üretimde yağmur suyu ve nehir suyu kullanmaları da oldukça inovatif bir yaklaşım bence.

Batarya teknolojisi sürekli gelişiyor. LFP ve NCM arasındaki farklar her zamanki gibi gündemde olacak. LFP'nin uzun döngü ömrü avantajı var ama NCM'nin enerji yoğunluğu da göz ardı edilemez. Yeni teknolojilerle bu farklar daha da ilginç bir hal alacak gibi. Debrecen’deki üretim başladığında bu teknolojilerin nasıl geliştiğini takip etmek için sabırsızlanıyorum.

Dikkat Çeken Konular

• Hyundai’den Çin Çıkartması, Ioniq Serisinde "Gezegenler" Dönemi Başlıyor

• Nissan NX8 Fırtınası: 30 Dakikada 8.500 Sipariş!

• Honda e:N2 / Insight 2026: Çin'den Dünyaya Yayılan Elektrikli SUV - Fiyat, Menzil ve Tüm Detaylar

• Elektrikli Araçlarda Şarj Devrimi: BYD Seal 07 EV, 9 Dakikada Şarj ve 705 KM Menzil ile Tanıtıldı!

• BYD’den Gövde Gösterisi, 9 Dakikada Şarj Olan Amiral Gemisi BYD Seal 08 Sahneye Çıktı!

• BYD Fiyat Listesindeki Temizlik, Modeller Neden Kaldırıldı? (Sealion 7 ve Atto 2)

• VinFast, Ultra Lüks Markası Lac Hong’u Resmileştirdi, 800S ve 900S Tanıtıldı

• BYD Kullanıcıları Artık Araçlarını Akıllı Saatlerinden Yönetebilecek

• Yeni BYD Song Ultra’nın İç Mekânı Ortaya Çıktı, “Büyük Yatak Modu” ile Fark Yaratıyor

• Ford’dan tartışmalı hamle, Mustang Mach-E’de “frunk” artık ücretli

Geri