Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
NMC Batarya Ömrü Ne Kadar? (Nikel Manganez Kobalt)
NMC (Nikel Manganez Kobalt) bataryalar, günümüzde birçok elektrikli araçta yaygın olarak kullanılan yüksek enerji yoğunluklu lityum iyon batarya türlerinden biridir. Bu bataryalar, özellikle yüksek menzil, güçlü performans ve kompakt yapıavantajları sayesinde tercih edilir.
Ortalama Ömür:
Kriter
Değer / Bilgi
Döngü Ömrü (Cycle Life)
~1000 – 2000 tam şarj/deşarj döngüsü (genellikle %80'e kadar kapasite)
Yıl Olarak Ömür
8 – 15 yıl (kullanıma, şarj alışkanlıklarına ve sıcaklığa bağlı olarak)
Garanti Süresi
Çoğu üretici tarafından 8 yıl / 160.000 km’ye kadar batarya garantisi
Ömre Etki Eden Faktörler:
Şarj aralığı: Sürekli %100'e kadar şarj etmek ve %0'a kadar boşaltmak bataryayı daha hızlı yıpratır.
Hızlı şarj kullanımı: DC hızlı şarjın sık kullanımı, özellikle yüksek sıcaklıkta, batarya sağlığını olumsuz etkileyebilir.
İklim koşulları: Aşırı sıcaklıklar (özellikle 30°C üzeri) batarya ömrünü azaltabilir. Isı yönetimi olmayan sistemlerde bu daha belirgindir.
Sürüş tarzı: Ani hızlanmalar ve sert sürüş, batarya yükünü artırabilir.
İyi Batarya Sağlığı İçin Öneriler:
Günlük kullanımda bataryayı %20 – %80 arasında tutmak idealdir.
Sadece uzun yolculuklarda %100’e kadar şarj etmek mantıklıdır.
Batarya soğukken ya da sıcakken şarjdan kaçının.
Mümkünse hızlı şarj yerine AC (yavaş) şarj tercih edin.
NMC (Nikel Manganez Kobalt) bataryalar, yüksek enerji yoğunluğu ve iyi performans/maliyet dengesi nedeniyle birçok elektrikli araç (EV) üreticisi tarafından kullanılmaktadır. Aşağıda NMC batarya kullanan bazı önde gelen marka ve modelleri tablo halinde bulabilirsin:
Çok kapsamlı bir bilgi paylaşımı olmuş. Özellikle şarj alışkanlıklarının önemi vurgulanmış, güzel. Benim arabamda da NMC batarya var, %20-80 aralığında şarj etmeye özen gösteriyorum. Uzun ömürlü olması için dikkat etmek gerekiyor gerçekten.
Çok kapsamlı bir paylaşım olmuş, teşekkürler! Özellikle farklı marka ve modellerdeki NMC batarya kullanımına dair bilgiler oldukça faydalı. Benim araştırmalarım da %20-80 şarj aralığının ömrü uzattığını gösteriyor, bu yüzden o şekilde kullanmaya dikkat ediyorum.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Gizliliğinize değer veriyoruz
Bu sitenin çalışması için temel çerezleri ve deneyiminizi geliştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.