Volkswagen, ABD’de satılan bazı VW ID.4 geri çağırma, ID.4 batarya hatası, VW SK On batarya sorunu, ID.4 yangın riski ve Volkswagen ABD recall kapsamında 300’ü aşkın aracı etkileyen ciddi bir güvenlik problemi nedeniyle resmi uyarı yayımladı. 2023 ve 2024 model yıllarına ait toplam 311 adet Volkswagen ID.4, hücre içindeki yanlış hizalanmış elektrotlar nedeniyle yangın riski taşıdığı tespit edilerek geri çağırılıyor.
2024’ün başından bu yana ABD’de park hâlinde veya şarj sırasında birkaç ID.4’ün alev alması üzerine Volkswagen detaylı bir teknik inceleme başlattı. Yapılan analizler sonunda sorunun yüksek voltajlı batarya modüllerindeki “hatalı hizalanmış elektrot” üretim kusurundan kaynaklandığı belirlendi. Bu hücrelerin tedarikçisi ise Volkswagen’in ABD’deki ana batarya partneri olan SK On.
Geri çağırma süreci resmen başlayana kadar Volkswagen, kullanıcıların risk almaması için geçici güvenlik önlemleri öneriyor:
Asıl kritik bulgu, 2024 Ağustos ayında Colorado’da yaşanan olay sonrasında ortaya çıktı. Burada sökülen batarya modüllerinde elektrot kayması bariz şekilde gözlemlendi.
SK On’un Eylül 2025 boyunca gerçekleştirdiği detaylı sökme–analiz süreçlerinde de:
Elektrikli araçlarda batarya güvenliği, sektörün en tartışmalı konuları arasında yer alıyor. Özellikle VW ID.4 gibi popüler bir modelde yaşanan geri çağırma:
Volkswagen, sorunu erken aşamada tespit edip hızlıca geri çağırma başlattığını vurguluyor. SK On ise üretim süreçlerinde iyileştirmeler yapıldığını belirtiyor.
2024’ün başından bu yana ABD’de park hâlinde veya şarj sırasında birkaç ID.4’ün alev alması üzerine Volkswagen detaylı bir teknik inceleme başlattı. Yapılan analizler sonunda sorunun yüksek voltajlı batarya modüllerindeki “hatalı hizalanmış elektrot” üretim kusurundan kaynaklandığı belirlendi. Bu hücrelerin tedarikçisi ise Volkswagen’in ABD’deki ana batarya partneri olan SK On.
Sınırlı Üretim Döneminde Üretilmiş 311 Araç Etkileniyor
ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), hatanın belirli bir üretim sürecinden kaynaklandığını ve sorunun yalnızca 311 aracı kapsadığını açıkladı. Bu araçların Söz konusu batarya modülleri, nadir görülen ancak ciddi risk içeren bir üretim kusuru barındırıyor:- Araç performansında düşüş
- Menzilin aniden azalması
- Aşırı ısınma veya yangın riski
Geri çağırma süreci resmen başlayana kadar Volkswagen, kullanıcıların risk almaması için geçici güvenlik önlemleri öneriyor:
- Aracı yalnızca açık alanda park edin
- Şarj seviyesini %80 ile sınırlandırın
- DC hızlı şarjdan kaçının
Yangın Olayları 2024 Boyunca Dört Eyalette Görüldü
Recall kararı, 2024 yılı boyunca farklı eyaletlerde yaşanan dört ID.4 yangınından sonra geldi. İlk vaka Illinois’de, diğer ikisi California’da, dördüncüsü ise Utah’ta meydana geldi. Volkswagen ve SK On teknik ekipleri, her olay sonrası bataryaları incelemelerine rağmen başlangıçta ortak bir kusuru tespit etmekte zorlandı. Çünkü bataryaların hasar seviyesi her olayda farklıydı.Asıl kritik bulgu, 2024 Ağustos ayında Colorado’da yaşanan olay sonrasında ortaya çıktı. Burada sökülen batarya modüllerinde elektrot kayması bariz şekilde gözlemlendi.
SK On’un Eylül 2025 boyunca gerçekleştirdiği detaylı sökme–analiz süreçlerinde de:
- Hücre elektrotlarında kayma
- CT (bilgisayarlı tomografi) taramalarında kaymayı doğrulayan görüntüler
- Aynı üretim dönemine ait modüllerde tutarlı kusur izleri
Elektrikli araçlarda batarya güvenliği, sektörün en tartışmalı konuları arasında yer alıyor. Özellikle VW ID.4 gibi popüler bir modelde yaşanan geri çağırma:
- Batarya tedarik zincirinin doğrulanmasının önemini
- Hücre üretim proseslerindeki milimetrik hataların bile büyük risk yaratabildiğini
- Markaların kalite kontrol süreçlerini güçlendirme ihtiyacını
Volkswagen, sorunu erken aşamada tespit edip hızlıca geri çağırma başlattığını vurguluyor. SK On ise üretim süreçlerinde iyileştirmeler yapıldığını belirtiyor.