Hyundai, Avrupa stratejisinde Türkiye’yi kilit bir üretim üssü haline getiriyor. Şirket, IAA Mobility 2025’te görücüye çıkan Concept THREE konseptinin seri versiyonu olan IONIQ 3 modelini Türkiye’de üretme kararını doğruladı; üretimin İzmit (Kocaeli) fabrikasında 2026’nin ikinci yarısında başlaması planlanıyor. Bu adım, yabancı bir üreticinin Türkiye’de bataryalı elektrikli otomobil (BEV) üretimine başlaması bakımından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Hyundai Türkiye Genel Müdürü Murat Berkel’in açıklamalarına göre IONIQ 3, başta Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa pazarlarına Kocaeli’den tedarik edilecek. Şirketin yerel üretim hamlesi, hem Hyundai’nin Avrupa tedarik zincirini kısaltma hem de Türkiye’deki sanayi ekosistemini elektrikli araç (EV) üretimi ve E-GMP gibi modern platformlarla tanıştırma hedeflerine hizmet edecek.
Hyundai Türkiye Genel Müdürü Murat Berkel’in açıklamalarına göre IONIQ 3, başta Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa pazarlarına Kocaeli’den tedarik edilecek. Şirketin yerel üretim hamlesi, hem Hyundai’nin Avrupa tedarik zincirini kısaltma hem de Türkiye’deki sanayi ekosistemini elektrikli araç (EV) üretimi ve E-GMP gibi modern platformlarla tanıştırma hedeflerine hizmet edecek.
Neden Türkiye?
Hyundai’nin Türkiye tercihi bir tesadüf değil: İzmit fabrikası halihazırda içten yanmalı motorlu modeller üretirken, mevcut tedarik altyapısı, limanlara ve Avrupa pazarlarına lojistik yakınlık ve yetişmiş otomotiv tedarikçi ağı burada dönüşümü kolaylaştırıyor. Hyundai yönetimi, fabrikanın e-üretim (EV production) dönüşümünü kademeli şekilde yaparak hem mevcut kapasiteyi korumayı hem de E-GMP gibi elektrikli platformlara geçişi hızlandırmayı planlıyor. Hyundai’nin resmi basın materyalinde yapılan açıklamalar, şirketin Türkiye yatırımlarını sürdüreceğini ve üretimde sürdürülebilirlik ile karbon ayak izi azaltımı hedeflerini önemsediğini gösteriyor.IONIQ 3 (Concept THREE) — Ne Bekleyebiliriz?
Konsept THREE’ün (ön gösterim IONIQ 3) tasarımı aero-hatch/fastback çizgileri, modern iç-dış mimarisi ve kompakt elektrikli sınıfa yönelik mühendislik çözümleriyle dikkat çekti. Hyundai, seri modelin konseptin tasarımının yaklaşık %80’ine sadık kalacağını belirtti; bu da Türkiye’de üretilecek IONIQ 3’ün güçlü bir dış görünüş ve güncel teknoloji sunacağı anlamına geliyor. Konseptte dikkat çeken teknik yönler; düz taban (flat floor) tasarım, verimli aerodinamik gövde ve E-GMP platformunun getirdiği ölçeklenebilir batarya/motor seçenekleri oldu.Teknik ve Üretim Çerçevesi (Öngörüler ve Resmi İfadeler)
Aşağıdaki bilgiler Hyundai’nin açıklamaları ve sektördeki tipik E-GMP uygulamalarına dayalı öngörülerdir; kesin üretim teknik verileri modelin seri versiyonu ile netleşecek.| Konu | Öngörü / Açıklama |
|---|---|
| Üretim yeri | İzmit (Kocaeli) fabrikası (Hyundai Assan) — dönüşümle birlikte BEV üretimi |
| Üretim başlama | 2026 ikinci yarısı (şirket açıklaması). |
| Hedef pazarlar | İngiltere, Almanya, Fransa başta olmak üzere Avrupa |
| Platform | E-GMP temelli (ölçeklenebilir batarya/motor konfigürasyonları) — Concept THREE ile bağlantılı. |
| Beklenen üretim esnekliği | İçten yanmalı ile BEV üretiminin aynı hat üzerinde kademeli dönüşümü (kısmi hat adaptasyonu) |
| Lojistik avantajı | İstanbul ve Marmara bölgesine yakınlık, Avrupa’ya denizyolu & karayolu erişimi |
Türkiye’ye Yatırım ve İstihdam Etkileri
Hyundai’nin IONIQ 3 üretimi Türkiye’de tedarik zincirinde derinleşmeyi beraberinde getirecek. Buna bağlı olarak:- Parça tedarikçisi firmaların E-GMP uyumlu üretim hattı yatırımları hızlanacak.
- Batarya hücresi veya paket tedarikinde dış/yerel tedarik stratejileri konuşulacak; (şu an Türkiye’de yüksek kapasiteli hücre üretimi sınırlı olduğundan hücre tedariki başlangıçta ithal temelde kalabilir).
- Fabrikada dönüşüm ve yeni hat yatırımlarına bağlı olarak doğrudan ve dolaylı binlerce kişilik ek istihdam potansiyeli ortaya çıkabilir; net rakamlar şirket ve resmi kurumların yatırım duyurularında açıklanacaktır. Hyundai’nin önceki yatırım örnekleri ve sanayi içi analizler, tedarikçi yatırımlarıyla birlikte bölgesel istihdamın kayda değer oranda artacağını gösteriyor.
Devlet-Şirket İşbirliği, Teşvikler ve Politik Çerçeve
Bölgede yapılacak geniş üretim dönüşümü, yerel ve merkezi yönetimle koordinasyonu gerektirir. Türkiye geçmişte otomotiv yatırımlarında vergi, arazi ve altyapı destekleri sağladı; Hyundai’nin yatırımı da muhtemelen analiz ve teşvik görüşmeleri kapsamında ilerleyecek. Ayrıca Avrupa’ya ihracat yapan bir tesis olarak Türkiye, tedarik ve ithalat-ihracat prosedürleri bakımından stratejik avantajlar uygulayabilir. Resmi teşvik paketleri ve büyük ölçekli altyapı yatırımları, Hyundai-türkiye müzakerelerinin ilerleyişine göre netleşecektir.Pazar Etkisi ve Rekabet
Türkiye’de ve Avrupa’da IONIQ 3 üretimi; fiyatlama, lojistik maliyetleri ve yerel tedarik avantajları sayesinde Hyundai’ye rekabetüstü bir konum sağlayabilir. Türkiye’de üretim yapmak, kur/lojistik ve vergi etkileriyle nihai araç fiyatına olumlu etki edebilir ve Hyundai’nin Avrupa-fiyat rekabetini güçlendirebilir. Bu durum aynı zamanda Türkiye’de elektrikli araç penetrasyonunu hızlandırmaya katkı verebilir; yerel dağıtım, servis ağı ve ikinci el piyasası da pozitif etkilenecektir.Riskler ve Belirsizlikler
- Kesin üretim kapasitesi, seri model teknik detayları ve ihracat hacimleri hâlâ netleşiyor.
- Batarya tedariki ve küresel hücre piyasasındaki dalgalanmalar (fiyat, kıtlık, lojistik) risk oluşturuyor.
- Yerel tedarik zincirinin E-GMP kriterlerine adapte edilmesi için zaman ve yatırım gerekiyor.