Tesla Model Y Polen Filtresi Değişimi: Adım Adım Uygulamalı Rehber

Çekiş Sistemi
Tesla Polen Filtresi

ŞarjHattı

Yönetici
Kayıtlı Kullanıcı
Tesla Model 3 ve Model Y, iç mekânda kaliteli hava sunmak için çiftli bir polen filtresi sistemi kullanıyor. Bu filtreler zamanla toz, polen ve dış kirleticilerle tıkanabiliyor. Tesla, bu filtrelerin her 2 yılda bir, tozlu bölgelerde ise her yıl değiştirilmesini öneriyor. İşte bunu kendi başına nasıl yapabileceğini anlatan detaylı bir rehber.

Gerekli Malzemeler:​

• 2 adet yeni kabin hava filtresi
    (Orijinal Tesla filtreleri ya da uyumlu markalar, ölçü: 8.5” x 2.2” x 1.2”)
  • 5.5 mm soket anahtar (ya da küçük yıldız tornavida)
  • Plastik trim sökme aparatı (kaplamaları zedelememek için)
  • Mikrofiber bez / toz spreyi (içeriyi temizlemek için)

Değişim Aşamaları​

• Aracı düz ve güvenli bir zemine park edin.
  • Klima sistemini kapatın.
  • Ön yolcu koltuğunu geri itin ve minderi aşağı indirin.

Yan ayak panelini ve alt kaplamayı sökün

• Yolcu tarafındaki sağ iç plastik trim panelini çıkarmanız gerekiyor.
  • Bu parçalar genelde klipslidir. Trim sökme aparatı kullanarak dikkatlice gevşetin.
  • Daha sonra ön yolcu ayak bölmesindeki yumuşak alt kaplamayı çıkarın. Bu parça genellikle iki adet plastik tırnakla tutturulmuştur.

Filtre kapağını bulun ve vidaları çıkarın

• Orta konsolun iç kısmında, dikey olarak yerleştirilmiş siyah plastik bir kapak göreceksiniz.
  • Bu kapağı tutan 5.5 mm’lik bir vida bulunur. Soket anahtarı veya hassas tornavida ile çıkarın.
  • Kapağı yavaşça çıkarın, içinden kablo geçiyorsa fazla zorlamayın.

Eski filtreleri dikkatlice çıkarın

• İçeride üst üste yerleştirilmiş iki adet filtre var. Filtrelerin üst kısmında çekme kulakçığı olur.
  • Üst filtreyi biraz yukarı çekip çıkarın, ardından alt filtreyi dışarı alın.
  • Filtreleri çıkarırken yönlerine dikkat edin: “Air Flow” okları aşağıyı göstermelidir.

Yeni filtreleri takın

• İlk olarak alt filtreyi yerleştirin, ardından üst filtreyi takın.
  • İki filtre arasında hafif bir bindirme olacak şekilde hizalayın.
  • Mutlaka hava akış yönü (Air Flow) oklarının aşağıya baktığından emin olun.

Tüm parçaları geri toplayın

• Filtre kapağını yerine yerleştirin ve vidayı sıkın.
  • Alt yumuşak kaplamayı ve plastik trim panelini eski konumlarına takın.
  • Her şeyin sıkı ve yerli yerinde olduğundan emin olun.

• İşlem sırasında içerideki alanı nemli bez veya elektrikli süpürgeyle temizleyebilirsin.
  • Eğer kokulara karşı daha fazla filtreleme istersen, aktif karbonlu filtre tercih edebilirsin.
  • Filtre değişiminden sonra klimayı 5 dakika çalıştırarak yeni filtreyi test et.

Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?​

Kullanım KoşuluÖnerilen Değişim Süresi
Normal şehir kullanımı24 ay (2 yıl)
Tozlu veya yoğun trafikli bölgeler12 ay (1 yıl)
Alerji veya astım sorunu olan sürücüler12 ay veya daha sık

Ellerinize sağlık! Benim Model Y ninde filtre değişimi yaklaştı, tam olarak bu rehber sayesinde korkmadan kendim yapabileceğime emin oldum. Özellikle o plastik parçaları sökerken dikkatli olmak gerektiğini vurgulamanız çok iyi olmuş, birkaç yıl önce bir başka arabamda benzer bir işlem yaparken bir klipsini kırmıştım da, o yüzden bu uyarınız çok değerli.

Ben geçen sene değiştirdim filtreleri ve tam olarak bu adımları izlemiştim. 5.5 mm soket anahtarımı bulmakta biraz zorlanmıştım açıkçası 😅

Sadece plastik trim sökme aparatını kullanırken biraz daha dikkatli olmanızda fayda var, kolayca kırılabiliyorlar.

Dikkat Çeken Konular

• Kia EV6, Batarya Sağlığında Tesla’yı Geride Bıraktı, Bataryası en dayanaklı araç listesi

• Kia EV4 GT, Tesla Model 3 Performance’a Rakip Geliyor

• Fransa, Dünyanın İlk Kablosuz Şarjlı Otoyolunu Hizmete Açtı

• Yeni Elektrikli Citroën e-C5 Aircross 2025

• Tamamen Elektrikli CLA Türkiye’de Tanıtıldı

• BYD’nin 3.000 Beygirlik Hiper Otomobili Nürburgring Rekorunu Kırdı!

• Volkswagen ID.UNYX 07 Çin’de Ortaya Çıktı, Daha Büyük, Daha Akıllı, 2026’ya Hazır

• Kia PV5 Cargo, Elektrikli Ticari Araç Dünyasında Yeni Dönem Başlıyor

• Ferrari, İlk Elektrikli Aracının Arkasındaki Teknolojiyi Sergiliyor

• Elektrikli Araç Lastiği Farkı Nedir?

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri