Nissan, Katı Hal Bataryalarla 2028’e Kadar Elektrikli Araç Menzilini İkiye Katlamaya Hazırlanıyor

ŞarjHattı

Yönetici
Kayıtlı Kullanıcı
Nissan, uzun süredir üzerinde çalıştığı katı hal batarya teknolojisinde önemli bir eşiği geride bıraktı. Şirket, prototip katı hal batarya hücreleriyle hedeflediği performans seviyesine ulaştığını ve seri üretime geçiş sürecini başlattığını duyurdu. Bu gelişme, Nissan’ın elektrikli araç (EV) menzilini iki katına çıkarma hedefini gerçeğe bir adım daha yaklaştırıyor.

nissan-hyper-urban.webp

Nissan’ın Yeniden Doğuş Planı​

Son yıllarda kâr ve satış rakamlarında düşüş yaşayan Nissan, yeniden yapılanma sürecine girmiş durumda. Şirketin kurtuluş planı, işten çıkarmalar ve fabrika kapanışlarının yanında, yeni nesil elektrikli araçlar ve menzili uzatılmış hibrit modeller üzerine odaklanıyor.
Tüm bu zorlu geçiş sürecine rağmen, Nissan geleceğin teknolojilerinden vazgeçmiyor. Katı hal bataryalar hâlâ markanın en büyük yatırımlarından biri olarak görülüyor.

Katı Hal Batarya Teknolojisinde Büyük Adım​

Japon Nikkei gazetesinin haberine göre Nissan, katı hal batarya prototiplerinde artık ticari üretim için gerekli performans hedeflerine ulaştı. Bu gelişmede, ABD merkezli girişim LiCAP Technologies’in önemli katkısı bulunuyor.
Kaliforniya merkezli LiCAP, kuru elektrot (dry electrode) teknolojisinde uzmanlaşmış durumda. Bu yöntem, geleneksel batarya üretiminde kullanılan pahalı ve zaman alıcı ıslak kaplama (wet coating) sürecini ortadan kaldırıyor.

Kuru Elektrot Teknolojisinin Avantajı​

Klasik ıslak kaplama yönteminde, aktif malzemeler çözücülerle karıştırılarak sıvı hâle getiriliyor ve bu karışım bakır ya da alüminyum folyolara kaplanıyor. Ardından yüksek ısıda kurutuluyor.
Kuru elektrot yöntemi ise çözücüleri tamamen ortadan kaldırıyor. Aktif malzeme karışımı doğrudan katı toz formunda akım toplayıcılara uygulanıyor ve rulo preslerle sıkıştırılıyor.
Bu yöntem hem üretim süresini kısaltıyor hem de enerji tüketimini azaltıyor. Ancak büyük ölçekli üretimde düşük hata oranı yakalamak, teknolojinin önündeki en büyük zorluk olarak görülüyor.

nissan-hyper-force-concept.webp

Nissan ve LiCAP Ortaklığı​

Nissan, bu yılın başından itibaren katı hal bataryalar için pilot üretim hattını devreye aldı. LiCAP Technologies ise Kaliforniya’da kendi Activated Dry Electrode teknolojisini kullandığı 300 megavat-saatlik üretim tesisini işletiyor.
Bu iş birliği, Nissan’ın hedeflediği ticari üretim sürecini hızlandırabilir.

Hedef: Daha Ucuz ve Daha Verimli Bataryalar​

Nissan, katı hal bataryaların maliyetini kilovat-saat başına 75 dolar seviyesine çekmeyi hedefliyor. Bu rakam, BloombergNEF verilerine göre geçen yılın ortalama 115 dolar/kWh fiyatının oldukça altında.
Bu maliyet avantajını yakalamak, mevcut lityum iyon batarya tedarik zincirlerinden daha verimli bir üretim ölçeği gerektiriyor.

Geleceğin Elektrikli Nissan’ı​

Katı hal bataryalar, daha yüksek enerji yoğunluğu, daha kısa şarj süresi ve daha uzun ömür gibi avantajlarıyla elektrikli araç sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip.
Nissan’ın bu teknolojiyle 2028’e kadar seri üretim aşamasına ulaşması, markayı yeniden rekabetin merkezine taşıyabilir.

Dikkat Çeken Konular

• Kia EV6, Batarya Sağlığında Tesla’yı Geride Bıraktı, Bataryası en dayanaklı araç listesi

• Kia EV4 GT, Tesla Model 3 Performance’a Rakip Geliyor

• Fransa, Dünyanın İlk Kablosuz Şarjlı Otoyolunu Hizmete Açtı

• Yeni Elektrikli Citroën e-C5 Aircross 2025

• Tamamen Elektrikli CLA Türkiye’de Tanıtıldı

• BYD’nin 3.000 Beygirlik Hiper Otomobili Nürburgring Rekorunu Kırdı!

• Volkswagen ID.UNYX 07 Çin’de Ortaya Çıktı, Daha Büyük, Daha Akıllı, 2026’ya Hazır

• Kia PV5 Cargo, Elektrikli Ticari Araç Dünyasında Yeni Dönem Başlıyor

• Ferrari, İlk Elektrikli Aracının Arkasındaki Teknolojiyi Sergiliyor

• Elektrikli Araç Lastiği Farkı Nedir?

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri