Elektrikli araç rekabeti yeni bir aşamaya taşınıyor. Çinli otomobil üreticisi Chery, tamamen kendi geliştirdiği katı hâl batarya modülünü tanıtarak sektörde büyük yankı uyandırdı. Şirketin açıkladığı verilere göre yeni pil, hücre başına 600 Wh/kg enerji yoğunluğuna ulaşabiliyor ve bir elektrikli araca 1.300 kilometreye kadar menzil sağlayabiliyor.
Bu değer, bugüne kadar Çinli bir üreticiden gelen en iddialı enerji verimliliği açıklamalarından biri olarak görülüyor.

Şirketin açıklamasına göre, hücreler çivi delme ve matkapla zorlama gibi ağır güvenlik testlerinden başarıyla geçti. Testlerde bataryanın ne alev aldığı ne de duman ürettiği belirtiliyor.
Laboratuvar ortamında yapılan simülasyonlarda, bu teknolojiyle donatılmış araçların tek şarjla 1.500 kilometreye ulaşabileceği, gerçek yol koşullarında ise 1.300 kilometre civarında menzil sunabileceği öngörülüyor.
Ancak henüz tüm tablo parlak değil. Mevcut katı hâl hücrelerin üretim maliyeti, geleneksel lityum iyon bataryalara göre yaklaşık 2,8 kat daha yüksek. Bu nedenle uzmanlara göre teknolojinin yaygınlaşması, üretim maliyetlerinin düşürülmesine bağlı olacak.
Bu değer, bugüne kadar Çinli bir üreticiden gelen en iddialı enerji verimliliği açıklamalarından biri olarak görülüyor.

Yeni Nesil Kimya: Mangan Katot ve Katı Elektrolit Sistemi
Chery’nin yeni bataryası, lityum açısından zengin mangan katot malzemesi ve yerinde polimerleşen katı elektrolit sistemi üzerine kurulmuş. Bu sayede hem yüksek enerji yoğunluğu elde ediliyor hem de güvenlik seviyesi önemli ölçüde artırılıyor.Şirketin açıklamasına göre, hücreler çivi delme ve matkapla zorlama gibi ağır güvenlik testlerinden başarıyla geçti. Testlerde bataryanın ne alev aldığı ne de duman ürettiği belirtiliyor.
Laboratuvar ortamında yapılan simülasyonlarda, bu teknolojiyle donatılmış araçların tek şarjla 1.500 kilometreye ulaşabileceği, gerçek yol koşullarında ise 1.300 kilometre civarında menzil sunabileceği öngörülüyor.
2026’da Pilot Üretim, 2027’de Seri Kullanım
Chery, katı hâl batarya teknolojisini yalnızca laboratuvar düzeyinde bırakmayı planlamıyor. Şirketin takvimine göre 2026 yılında pilot üretim, 2027’de ise geniş ölçekli ticarileştirme hedefleniyor. Eğer bu plan hayata geçerse, Chery aynı dönemi hedefleyen Toyota ve diğer rakiplerinin önüne geçme potansiyeline sahip olacak.Güçlü Finansal Dönemle Desteklenen Teknolojik Atılım
Bu duyuru, Chery’nin finansal olarak da yükselişte olduğu bir döneme denk geldi. Şirket yalnızca Eylül 2025’te 137 binden fazla araç ihraç ederek üst üste beşinci kez 100 bin adedi aştı. 2025’in ilk yarısında 141,6 milyar yuan gelir elde eden firma, Hong Kong borsasından sağladığı fonların %35’ini Ar-Ge’ye, %25’ini ise yeni nesil teknolojilere ayırıyor.Küresel Yarış Kızışıyor: Hedef Katı Hâl Dönemi
Katı hâl bataryalar, otomotiv dünyasında uzun süredir “geleceğin enerjisi” olarak görülüyor. Toyota, katot üretimini hızlandırmak için Sumitomo ile ortaklık kurarken, EVTank araştırmasına göre 2030 yılına kadar küresel katı hâl batarya sevkiyatları 614 GWh’ye ulaşacak. Bu rakam, toplam batarya pazarının %10’undan fazlasına denk geliyor.Ancak henüz tüm tablo parlak değil. Mevcut katı hâl hücrelerin üretim maliyeti, geleneksel lityum iyon bataryalara göre yaklaşık 2,8 kat daha yüksek. Bu nedenle uzmanlara göre teknolojinin yaygınlaşması, üretim maliyetlerinin düşürülmesine bağlı olacak.