Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Elektrikli araçlarda (EV – Electric Vehicle) klasik anlamda bir şanzıman (vites kutusu) bulunmaz. Ancak bu, EV'lerde hiçbir şekilde vites olmadığı anlamına gelmez. Konuyu biraz açalım:
Neden EV’lerde Geleneksel Şanzıman Yok?
Elektrikli motorlar, içten yanmalı motorlara göre çok daha geniş bir devir aralığında yüksek tork üretebilir. Bu da motorun her hızda yeterli gücü sağlamasını mümkün kılar. Sonuç olarak:
Çok kademeli şanzımana gerek kalmaz.
Genellikle tek oranlı (single-speed) bir dişli kutusu kullanılır.
EV’lerde Ne Tür Aktarma Organları Kullanılır?
Çoğu elektrikli araçta:
Tek oranlı sabit dişli kutusu vardır.
Bu dişli kutusu, motorun yüksek devirlerini tekerleklere uygun hale getirir.
Şanzıman yerine geçen bu sistem genellikle daha az karmaşıktır ve bakım gerektirmez.
İstisnalar Var mı?
Evet, bazı yüksek performanslı elektrikli araçlarçok vitesli şanzımanlar kullanır:
Porsche Taycan: Arka aksında 2 vitesli bir şanzıman vardır.
Rimac Nevera veya bazı konsept araçlarda da çok oranlı sistemler görülebilir.
Porsche Taycan'ın iki vitesli şanzımanı, performans odaklı EV'lerde bile tek vitesin yeterli olmadığını gösteriyor. Yine de, çoğu EV için tek vitesli sistemin avantajları oldukça açık.
Çok güzel bir özet olmuş, elektrikli araçların şanzıman konusunu açık ve net bir şekilde anlatmışsınız. Porsche Taycan'ın iki vitesli şanzımanını duymuştum, yüksek performans araçlarda bu tür çözümlerin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Tek vitesli sistemin sunduğu o anlık tork hissi ise gerçekten bağımlılık yapıcı! Benim de bir süredir elektrikli araç kullanmayı düşündüğüm için bu bilgiler çok faydalı oldu, özellikle bakım kolaylığı beni oldukça cezbediyor. Daha fazla elektrikli araç modelinin bu teknolojiyi benimsemesiyle, ilerleyen yıllarda daha da gelişmiş sistemler göreceğimizi umuyorum.
Porsche Taycan'ın iki vitesli şanzımanı gerçekten ilginç bir detay. Yüksek performans araçlarında, daha geniş bir devir aralığı kullanımı için iki vitesin avantaj sağladığını gösteriyor. Bu durum, tek vitesli sistemin her koşulda en ideal çözüm olmadığını kanıtlıyor. Tabloda EV'lerin bakım ihtiyacının düşük gösterilmesi de dikkat çekici; ancak pil ömrü ve batarya bakımının da göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum. Sonuç olarak, EV teknolojisinin gelişmeye devam etmesiyle, şanzıman sistemlerinde de yeni yaklaşımlar göreceğiz gibi görünüyor.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Gizliliğinize değer veriyoruz
Bu sitenin çalışması için temel çerezleri ve deneyiminizi geliştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.