2025 Elektrikli Araçlar MTV ve ÖTV Fiyatları

ŞarjHattı

Yönetici
Kayıtlı Kullanıcı
Elektrikli araç sahipleri için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konuları, mali planlamada oldukça önemli. Türkiye’de tüm trafiğe kayıtlı araçlardan alınan MTV, elektrikli otomobiller için daha avantajlı oranlarla uygulanıyor. ÖTV tarafında ise motor gücü ve aracın vergisiz fiyatına göre değişen oranlarla karşılaşıyoruz. Gelin birlikte 2025 yılına ait güncel verileri inceleyelim.

MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi): Elektrikli Araçlar İçin 2025 Güncel Tutarlar​

Elektrikli araçların MTV tutarı, üç temel faktöre göre belirleniyor:
  • Motor Gücü (kW)
  • Araç Yaşı
  • Vergisiz Satış Değeri

Aşağıdaki tabloda örnek MTV tutarlarını görebilirsiniz:

Motor Gücü (kW)0-3 Yaş Araçlar (TL)4-6 Yaş Araçlar (TL)
0 – 701.207 TL840 TL
71 – 852.104 TL1.577 TL
86 – 1054.090 TL3.199 TL
106 – 1206.446 TL4.964 TL
121 – 1509.673 TL7.020 TL

📌 Not: Bu tutarlar, aracın vergisiz değerine bağlı olarak artış gösterebilir.

MTV Nasıl Hesaplanır?​

Elektrikli aracınızın MTV’si hesaplanırken şu bilgiler esas alınır:
  • Motor gücü (kW cinsinden)
  • Vergisiz satış bedeli
  • Aracın tescil yılı (yaşı)
Bu bilgileri araç ruhsatınızda bulabilir veya GİB MTV Hesaplama Aracı üzerinden güncel tutarı öğrenebilirsiniz.

Elektrikli Araçlar İçin ÖTV Oranları (2025)​

Elektrikli otomobil satın alırken ödenen en büyük vergilerden biri Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’dir. 2025 yılı itibarıyla geçerli olan ÖTV oranları aşağıdaki gibidir:

Motor Gücü (kW)Matrah (Vergisiz Fiyat)ÖTV Oranı
≤160 kW≤1.450.000 TL%10
≤160 kW>1.450.000 TL%40
>160 kW≤1.350.000 TL%50
>160 kW>1.350.000 TL%60

📌 Bu oranlara %20 KDV eklenerek aracın toplam satış fiyatı hesaplanır. Yani nihai fiyat, vergi dilimine göre ciddi oranda artabilir.

MTV ve ÖTV Öderken Dikkat Edilmesi Gerekenler​

✅ Bilgileri kontrol edin: Ruhsattaki motor gücü ve matrah değerleri MTV/ÖTV hesaplamasında doğrudan etkili. Hatalı bilgiler, yanlış ödeme anlamına gelir.
✅ Ödeme tarihlerini kaçırmayın: MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki taksitte ödenir. Gecikme halinde faiz uygulanır.
✅ ÖTV geri alınamaz: Araç alımında ödenen ÖTV iade edilmez, bu yüzden alım öncesinde bütçenizi net planlamanız gerekir.

Bu veriler oldukça faydalı, teşekkürler! Ancak, MTV hesaplamasında vergisiz satış değerinin etkisi tam olarak açıklanmamış. Bu, aracın fiyatına göre önemli ölçüde değişkenlik gösterebileceği anlamına geliyor ve tabloda sadece örnek değerler verilmesi yanıltıcı olabilir. Örneğin, aynı motor gücüne sahip iki elektrikli araç, fiyat farkından dolayı farklı MTV ödeyebilir. ÖTV oranlarında ise 1.450.000 TL’nin üzerindeki fiyatlar için %40’lık artışın oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu, elektrikli araçların daha ucuz olduğu algısını biraz kırıyor.

Güzel bir özet olmuş, teşekkürler! Özellikle ÖTV kısmı kafamı karıştırıyordu, bu tablo işimi çok kolaylaştırdı. 160 kW altı bir araç bakıyorum, 1.450.000 TL'nin altına düşürmeye çalışıyorum ki %10 ÖTV ile kurtarayım 😅 MTV için de araç yaşı önemli bir faktörmüş, bunu göz önünde bulundurmak lazım. Vergisiz fiyatı hesaplamada biraz zorlanıyorum açıkçası, satıcıların bazen biraz "esnek" davrandığını da göz önüne alarak kendi hesabımı iki kere kontrol edeceğim. Bir de o GİB MTV hesaplama aracını bulup kullanmayı düşünüyorum, emin olmak için. 👍

Teşekkürler, faydalı bilgiler. Özellikle ÖTV oranlarının vergisiz fiyata göre nasıl değiştiğini açıkça göstermeniz çok iyi olmuş.

Dikkat Çeken Konular

• Kia EV4 GT, Tesla Model 3 Performance’a Rakip Geliyor

• Fransa, Dünyanın İlk Kablosuz Şarjlı Otoyolunu Hizmete Açtı

• Yeni Elektrikli Citroën e-C5 Aircross 2025

• Tamamen Elektrikli CLA Türkiye’de Tanıtıldı

• BYD’nin 3.000 Beygirlik Hiper Otomobili Nürburgring Rekorunu Kırdı!

• Volkswagen ID.UNYX 07 Çin’de Ortaya Çıktı, Daha Büyük, Daha Akıllı, 2026’ya Hazır

• Kia PV5 Cargo, Elektrikli Ticari Araç Dünyasında Yeni Dönem Başlıyor

• Ferrari, İlk Elektrikli Aracının Arkasındaki Teknolojiyi Sergiliyor

• Elektrikli Araç Lastiği Farkı Nedir?

• 2026 Kia EV9, Cars.com Tarafından “En İyi 3 Sıralı Elektrikli SUV” Seçildi

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri