Theme editor

Bunu biliyor muydunuz?

Rapora Göre Tesla’nın Panasonic Bataryaları LG Hücrelerinden Çok Daha Uzun Ömürlü

Elektrikli araç tamir ve batarya analizi konusunda Avrupa’nın en saygın uzman kuruluşlarından biri olan EV Clinic, Tesla modellerinde kullanılan farklı batarya tedarikçilerinin dayanıklılığı üzerine dikkat çekici sonuçlar paylaştı. Hırvatistan merkezli ve Berlin’de de bir ortak servis noktası bulunan firma, Tesla Model 3 ve Model Y’de kullanılan Panasonic ve LG üretimi batarya paketlerini karşılaştırdı. Yapılan detaylı incelemeler, Panasonic’in ABD’de ürettiği NCA kimyası bataryaların, LG’nin Çin’in Nanjing tesislerinden çıkan NCM811 hücrelerine kıyasla çok daha uzun ömürlü olduğunu ortaya koyuyor.

EV Clinic’in paylaştığı verilere göre, sektörde zaman zaman öne sürülen “Çin bataryaları en iyisidir” algısı, Tesla örneği üzerinden değerlendirildiğinde pek doğrulanmıyor. İncelenen örneklerde LG üretimi bataryaların hem daha erken arıza verdiği hem de hücre seviyesinde onarımının çoğunlukla mümkün olmadığı belirtiliyor. Raporda, Panasonic bataryaların ortalama 400.000 kilometreye kadar sağlıklı şekilde kullanılabildiği ifade edilirken, LG bataryaların ömrünün çoğu durumda 250.000 kilometreyi geçmediği tespit edilmiş.

ev-clinic-akku-analyse-tesla-lges-panasonic-1400x933.webp

LG NCM811 bataryaların ana problem noktası yalnızca tek bir hücrenin arızalanması değil. EV Clinic’e göre, batarya modüllerinde çok sayıda hücre aynı anda yüksek iç direnç değerleri gösteriyor ve bu durum zincirleme arızalara yol açıyor. Servis ekibi zaman zaman arızalı hücreleri uyumlu donör hücrelerle değiştirmeyi denese de, modülün geri kalan zayıf durumdaki hücreleri kısa süre içinde yeniden arıza veriyor. Bu nedenle onarım ekonomik olmaktan çıkıyor; yani batarya ya tamamen değiştirilmeli ya da araç kullanılmaya devam ediyorsa ciddi kapasite kayıpları kabul edilmeli.

EV Clinic, LG batarya hücreleri için “Nazik bir ifadeyle bile sorunlu,” şeklinde oldukça sert bir değerlendirmede bulunuyor. 250.000 kilometre civarında Panasonic paketlerde tipik olarak yalnızca bir hücre arızası görülürken ve bu çoğu zaman onarılabilirken, LG paketlerinde aynı kilometrede çoklu hücre bozulması ekibin neredeyse standart olarak karşılaştığı bir durum.

Bu karşılaştırma, tüm elektrikli araç üreticilerinin bataryaları için genel bir değerlendirme anlamına gelmiyor; yalnızca Tesla’nın farklı tedarikçilerden aldığı belli batarya tiplerine yönelik bir analiz. Ancak sonuçlar, uzun ömür ve tamir edilebilirlik açısından Panasonic NCA hücrelerinin Tesla kullanıcıları için daha avantajlı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Hücre kimyası, üretim kalitesi, termal yönetim ve iç direnç stabilitesi gibi parametreler uzun ömür üzerinde belirleyici faktörler olarak öne çıkarken, LG NCM811 paketlerin özellikle hücre dayanımı konusunda geride kaldığı anlaşılıyor.

Bu bulgular, ikinci el Tesla alışverişinde batarya tedarikçisi bilgisinin neden önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Kullanıcıların menzil kaybı, kapasite düşüşü ve olası batarya değişim maliyetleri açısından Panasonic paketli bir aracın daha uzun vadede avantaj sağlayabileceği değerlendiriliyor. LG bataryalı modellerin ise belirli koşullarda daha hızlı yıpranma eğilimi gösterdiği görülüyor. EV Clinic’in veri tabanında yüzlerce batarya analizi bulunduğu için sonuçlar yalnızca birkaç aracın gözlemine değil, geniş bir örnek havuzuna dayanıyor.

Tesla’nın geçmişte aynı araç modelinde farklı tedarikçilerin bataryalarını kullanmış olması nedeniyle, özellikle Model 3 ve Model Y alıcıları için batarya üreticisini bilmek önemli bir tercih kriterine dönüşüyor. Kullanıcılar, servis menüleri veya VIN bazlı bilgiler üzerinden araçlarında LG mi yoksa Panasonic batarya mı bulunduğunu kontrol edebiliyor.

EV Clinic’in bu raporu, bataryaların yalnızca kimyasal yapılarına değil; üretildiği ülke, üretim süreci, kalite kontrol yöntemleri ve hücre matching (eşleştirme) süreçlerine göre ciddi performans farkları gösterebileceğini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Panasonic ve LG bataryaları arasındaki farklar gerçekten ilginç. EV Clinic’in bulgularına bakınca, Panasonic’in NCA bataryalarının daha uzun ömürlü olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor. Sanırım bu, Panasonic’in üretim kalitesi ve hücre dayanıklılığı konusundaki tecrübesinden kaynaklanıyor olabilir. Tesla'nın farklı tedarikçilerle çalışması, batarya kalitesinde ciddi değişikliklere sebep olabiliyor, bu da kullanıcılar için önemli bir kriter haline geliyor.

NCM811 bataryaların LG tarafından üretilen versiyonlarının daha kısa ömürlü olduğu ve hücre arızalarının zincirleme sorunlar yarattığı dikkat çekici. Bu durum, batarya içindeki hücrelerin uyumlu çalışmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Hücrelerdeki yüksek iç direnç, termal yönetim ve üretim süreçleri gibi faktörlerin de uzun ömürde etkili olduğu bir gerçek.

İkinci el Tesla almayı düşünenler için batarya tedarikçisini kontrol etmek önemli bir adım. Panasonic bataryaları olan modeller, uzun vadeli kullanımda daha avantajlı olabilir. Özellikle menzil ve kapasite kaybı konularında daha az problem yaşanır diye düşünüyorum.

BYD Blade LFP bataryalarının da bu tür sorunlara karşı daha dirençli olduğu biliniyor. LFP'nin uzun döngü ömrü ve yüksek güvenlik seviyesi onu cazip kılıyor. Yani, Tesla kullanıcıları için batarya tedarikçisini bilmek sadece bir detay değil, önemli bir tercih sebebi.

Dikkat Çeken Konular

• Hyundai’den Çin Çıkartması, Ioniq Serisinde "Gezegenler" Dönemi Başlıyor

• Nissan NX8 Fırtınası: 30 Dakikada 8.500 Sipariş!

• Honda e:N2 / Insight 2026: Çin'den Dünyaya Yayılan Elektrikli SUV - Fiyat, Menzil ve Tüm Detaylar

• Elektrikli Araçlarda Şarj Devrimi: BYD Seal 07 EV, 9 Dakikada Şarj ve 705 KM Menzil ile Tanıtıldı!

• BYD’den Gövde Gösterisi, 9 Dakikada Şarj Olan Amiral Gemisi BYD Seal 08 Sahneye Çıktı!

• BYD Fiyat Listesindeki Temizlik, Modeller Neden Kaldırıldı? (Sealion 7 ve Atto 2)

• VinFast, Ultra Lüks Markası Lac Hong’u Resmileştirdi, 800S ve 900S Tanıtıldı

• BYD Kullanıcıları Artık Araçlarını Akıllı Saatlerinden Yönetebilecek

• Yeni BYD Song Ultra’nın İç Mekânı Ortaya Çıktı, “Büyük Yatak Modu” ile Fark Yaratıyor

• Ford’dan tartışmalı hamle, Mustang Mach-E’de “frunk” artık ücretli

Geri