-
Vitrin konusu
Kia’nın en küçük elektrikli modeli EV2, Norveç’te gerçekleştirilen zorlu kış menzil testinde dikkat çekici bir performans ortaya koydu. Dondurucu soğukta yapılan gerçek sürüş koşullarındaki testte EV2, tek şarjla yaklaşık 310 kilometrenin üzerinde yol kat ederek iddialı menzil kaybı oranıyla öne çıktı.
Bu yılki testte gayri resmi olarak yer alan EV2 prototipi, 61 kWh’lik uzun menzilli bataryaya sahipti. Resmi olarak 413 kilometre (256 mil) menzil iddiası bulunan araç, soğuk hava koşullarında 310,6 kilometre (193 mil) yol kat etti. Bu da yaklaşık %25’in altında bir menzil kaybı anlamına geliyor.
Elektrikli araçlarda kış koşullarında %30-40’a varan menzil kayıpları görülebildiği düşünüldüğünde, EV2’nin performansı oldukça güçlü.
• Eco modu kullanılmadı
• Özel verimlilik teknikleri uygulanmadı
• Klima sistemi aktif olarak 21°C’de tutuldu
• Araç normal hız limitlerinde kullanıldı
Yani sonuçlar, günlük kullanıcı deneyimine oldukça yakın şartlarda elde edildi.
Bu durum, gerçek seri üretim modelinde menzil tahminlerinin daha hassas olabileceğine işaret ediyor.
Sıcaklık -15°C seviyelerine düşmeden önce verimlilik daha iyiydi. Daha düşük sıcaklıklarda batarya termal yönetim sistemi devreye girerek hücreleri optimum sıcaklıkta tutmaya çalıştı. Bu sistem ek enerji tüketse de bataryanın performansını ve uzun ömürlülüğünü korumayı hedefliyor.
Elektrikli araç kullanıcıları için en kritik sorulardan biri “kışın ne kadar menzil kaybeder?” olurken, EV2’nin Norveç testindeki performansı segmentinde güçlü bir referans noktası oluşturmuş durumda.
Kia’nın seri üretim versiyonunda batarya optimizasyonunu daha da geliştirmesi halinde, EV2 şehir içi ve soğuk iklim pazarlarında dikkat çeken bir alternatif olabilir.
Norveç’te Gerçek Koşullarda Test Edildi
Her yıl Norveç Otomotiv Federasyonu (NAF) tarafından düzenlenen kış menzil testleri, elektrikli araçlar için en zorlu sınavlardan biri olarak kabul ediliyor. Test boyunca sıcaklıklar -8°C’nin üzerine çıkmadı ve sürüşler otoyol değil, normal hız limitlerine uyularak kamu yollarında gerçekleştirildi.Bu yılki testte gayri resmi olarak yer alan EV2 prototipi, 61 kWh’lik uzun menzilli bataryaya sahipti. Resmi olarak 413 kilometre (256 mil) menzil iddiası bulunan araç, soğuk hava koşullarında 310,6 kilometre (193 mil) yol kat etti. Bu da yaklaşık %25’in altında bir menzil kaybı anlamına geliyor.
Elektrikli araçlarda kış koşullarında %30-40’a varan menzil kayıpları görülebildiği düşünüldüğünde, EV2’nin performansı oldukça güçlü.
“Normal” Sürüşle Elde Edilen Sonuç
Testin en dikkat çekici noktalarından biri, sürüşün tasarruf odaklı yapılmamış olması.• Eco modu kullanılmadı
• Özel verimlilik teknikleri uygulanmadı
• Klima sistemi aktif olarak 21°C’de tutuldu
• Araç normal hız limitlerinde kullanıldı
Yani sonuçlar, günlük kullanıcı deneyimine oldukça yakın şartlarda elde edildi.
Araç Durduğunda %1 Şarj Kaldı
Test sonunda EV2 tamamen durduğunda batarya seviyesi %0 değil, %1 olarak görünüyordu. Gösterge panelinde yaklaşık 15–16 kilometrelik tahmini menzil bulunuyordu. Bunun nedeni, test aracının henüz geliştirme aşamasında bir prototip olması ve yazılım kalibrasyonunun tam optimize edilmemiş olması olabilir.Bu durum, gerçek seri üretim modelinde menzil tahminlerinin daha hassas olabileceğine işaret ediyor.
Verimlilik Değerleri Dikkat Çekti
Test boyunca ortalama enerji tüketimi yaklaşık 18 kWh/100 km (yaklaşık 3,45 mil/kWh) olarak ölçüldü.Sıcaklık -15°C seviyelerine düşmeden önce verimlilik daha iyiydi. Daha düşük sıcaklıklarda batarya termal yönetim sistemi devreye girerek hücreleri optimum sıcaklıkta tutmaya çalıştı. Bu sistem ek enerji tüketse de bataryanın performansını ve uzun ömürlülüğünü korumayı hedefliyor.
Küçük Ama İddialı
EV2, Kia’nın elektrikli ürün gamındaki en kompakt model olmasına rağmen, teknolojik altyapısı ve batarya yönetimiyle beklentilerin üzerine çıkmayı başardı. Küçük sınıf elektrikli araçların genellikle kış koşullarında daha fazla menzil kaybı yaşadığı düşünülürse, bu sonuç Kia’nın termal yönetim ve yazılım optimizasyonunda önemli bir aşama kaydettiğini gösteriyor.Elektrikli araç kullanıcıları için en kritik sorulardan biri “kışın ne kadar menzil kaybeder?” olurken, EV2’nin Norveç testindeki performansı segmentinde güçlü bir referans noktası oluşturmuş durumda.
Kia’nın seri üretim versiyonunda batarya optimizasyonunu daha da geliştirmesi halinde, EV2 şehir içi ve soğuk iklim pazarlarında dikkat çeken bir alternatif olabilir.