Theme editor

Bunu biliyor muydunuz?

Kia EV2 Zorlu Kış Testinde Sürpriz Yaptı: Soğukta Menzil Şampiyonu Oldu

.

ŞarjHattı

Yönetici
Kayıtlı Kullanıcı

Şarj Oluyor

1/3
Thread owner
Kia’nın en küçük elektrikli modeli EV2, Norveç’te gerçekleştirilen zorlu kış menzil testinde dikkat çekici bir performans ortaya koydu. Dondurucu soğukta yapılan gerçek sürüş koşullarındaki testte EV2, tek şarjla yaklaşık 310 kilometrenin üzerinde yol kat ederek iddialı menzil kaybı oranıyla öne çıktı.

Norveç’te Gerçek Koşullarda Test Edildi​

Her yıl Norveç Otomotiv Federasyonu (NAF) tarafından düzenlenen kış menzil testleri, elektrikli araçlar için en zorlu sınavlardan biri olarak kabul ediliyor. Test boyunca sıcaklıklar -8°C’nin üzerine çıkmadı ve sürüşler otoyol değil, normal hız limitlerine uyularak kamu yollarında gerçekleştirildi.

Bu yılki testte gayri resmi olarak yer alan EV2 prototipi, 61 kWh’lik uzun menzilli bataryaya sahipti. Resmi olarak 413 kilometre (256 mil) menzil iddiası bulunan araç, soğuk hava koşullarında 310,6 kilometre (193 mil) yol kat etti. Bu da yaklaşık %25’in altında bir menzil kaybı anlamına geliyor.

Elektrikli araçlarda kış koşullarında %30-40’a varan menzil kayıpları görülebildiği düşünüldüğünde, EV2’nin performansı oldukça güçlü.

kia-ev2-gt-line-610kwh-prototype_w960.webp

“Normal” Sürüşle Elde Edilen Sonuç​

Testin en dikkat çekici noktalarından biri, sürüşün tasarruf odaklı yapılmamış olması.

• Eco modu kullanılmadı
• Özel verimlilik teknikleri uygulanmadı
• Klima sistemi aktif olarak 21°C’de tutuldu
• Araç normal hız limitlerinde kullanıldı

Yani sonuçlar, günlük kullanıcı deneyimine oldukça yakın şartlarda elde edildi.

Araç Durduğunda %1 Şarj Kaldı​

Test sonunda EV2 tamamen durduğunda batarya seviyesi %0 değil, %1 olarak görünüyordu. Gösterge panelinde yaklaşık 15–16 kilometrelik tahmini menzil bulunuyordu. Bunun nedeni, test aracının henüz geliştirme aşamasında bir prototip olması ve yazılım kalibrasyonunun tam optimize edilmemiş olması olabilir.

Bu durum, gerçek seri üretim modelinde menzil tahminlerinin daha hassas olabileceğine işaret ediyor.

Verimlilik Değerleri Dikkat Çekti​

Test boyunca ortalama enerji tüketimi yaklaşık 18 kWh/100 km (yaklaşık 3,45 mil/kWh) olarak ölçüldü.

Sıcaklık -15°C seviyelerine düşmeden önce verimlilik daha iyiydi. Daha düşük sıcaklıklarda batarya termal yönetim sistemi devreye girerek hücreleri optimum sıcaklıkta tutmaya çalıştı. Bu sistem ek enerji tüketse de bataryanın performansını ve uzun ömürlülüğünü korumayı hedefliyor.

Küçük Ama İddialı​

EV2, Kia’nın elektrikli ürün gamındaki en kompakt model olmasına rağmen, teknolojik altyapısı ve batarya yönetimiyle beklentilerin üzerine çıkmayı başardı. Küçük sınıf elektrikli araçların genellikle kış koşullarında daha fazla menzil kaybı yaşadığı düşünülürse, bu sonuç Kia’nın termal yönetim ve yazılım optimizasyonunda önemli bir aşama kaydettiğini gösteriyor.

Elektrikli araç kullanıcıları için en kritik sorulardan biri “kışın ne kadar menzil kaybeder?” olurken, EV2’nin Norveç testindeki performansı segmentinde güçlü bir referans noktası oluşturmuş durumda.

Kia’nın seri üretim versiyonunda batarya optimizasyonunu daha da geliştirmesi halinde, EV2 şehir içi ve soğuk iklim pazarlarında dikkat çeken bir alternatif olabilir.

Kia EV2'nin Norveç'teki performansı gerçekten dikkat çekici. Kış koşullarında %25 gibi bir menzil kaybı, normalde %30-40 civarında kayıplar yaşandığı düşünülünce oldukça iyi. Özellikle Eco modunu kullanmamalarına rağmen bu sonucun elde edilmesi, aracın yazılım ve termal yönetim sistemlerinin iyi çalıştığını gösteriyor bence.

Bu tarz testler, elektrikli araç kullanıcıları için önemli ipuçları veriyor. İstanbul gibi daha ılıman iklimlerde EV2'nin daha da iyi bir performans gösterebileceğini düşünüyorum. Tabii, şarj altyapısı da önemli bir etken. İstanbul’da şarj istasyonları bazen yoğun olabiliyor ama genel olarak gelişiyor.

Ben de Frontera kullanıyorum ve kışın menzil biraz düşüyor ama alışınca planlamayı ona göre yapıyorsun. Sanırım Kia EV2, özellikle şehir içi kullanımı ve soğuk iklimlerde yaşayanlar için iyi bir alternatif olabilir. Ama tabii, fiyat ve servis ağı gibi detaylar da önemli.

Sizce EV2 gibi kompakt bir model, İstanbul'da günlük kullanım için yeterli olur mu?

Dikkat Çeken Konular

• Hyundai’den Çin Çıkartması, Ioniq Serisinde "Gezegenler" Dönemi Başlıyor

• Nissan NX8 Fırtınası: 30 Dakikada 8.500 Sipariş!

• Honda e:N2 / Insight 2026: Çin'den Dünyaya Yayılan Elektrikli SUV - Fiyat, Menzil ve Tüm Detaylar

• Elektrikli Araçlarda Şarj Devrimi: BYD Seal 07 EV, 9 Dakikada Şarj ve 705 KM Menzil ile Tanıtıldı!

• BYD’den Gövde Gösterisi, 9 Dakikada Şarj Olan Amiral Gemisi BYD Seal 08 Sahneye Çıktı!

• BYD Fiyat Listesindeki Temizlik, Modeller Neden Kaldırıldı? (Sealion 7 ve Atto 2)

• VinFast, Ultra Lüks Markası Lac Hong’u Resmileştirdi, 800S ve 900S Tanıtıldı

• BYD Kullanıcıları Artık Araçlarını Akıllı Saatlerinden Yönetebilecek

• Yeni BYD Song Ultra’nın İç Mekânı Ortaya Çıktı, “Büyük Yatak Modu” ile Fark Yaratıyor

• Ford’dan tartışmalı hamle, Mustang Mach-E’de “frunk” artık ücretli

Geri