General Motors, Brezilya’daki GM elektrikli araç üretimi, Chevrolet Spark EUV Brezilya, Captiva EV üretim 2026, GM yatırımları Güney Amerika ve GM Comexport ortaklığı gibi dünya otomotiv gündeminde öne çıkan konulara yön veren büyük bir adım attı. Şirket, Ceará eyaletindeki tesisinde resmi olarak elektrikli araç üretimine başladığını açıkladı. İlk model olan Chevrolet Spark EUV, düzenlenen törenle üretim hattından indi. Bir sonraki elektrikli model Chevrolet Captiva EV ise 2026 yılında aynı tesiste üretilmeye başlanacak.
Bu tesis, GM’in yalnızca üretim kapasitesini genişletmekle kalmıyor; aynı zamanda markanın Güney Amerika’daki elektrifikasyon stratejisinin en kritik ayaklarından biri hâline geliyor. GM, yılın başında Brezilya operasyonları için toplam 7 milyar real (yaklaşık 1,1 milyar euro) yatırım planı açıklamıştı. Bu yatırımın önemli bir kısmı, bir dönem Brezilyalı off-road üreticisi Troller’a ait olan fabrikanın tamamen elektrikli araç üretimine uygun şekilde dönüştürülmesine ayrılmıştı.
GM, Comexport Group bünyesindeki PACE (Ceará Automotive Plant) ile yürüttüğü ortaklık kapsamında tesisi baştan sona modernize etti. Artık bu fabrika, markanın Latin Amerika’daki tamamen elektrikli üretim üssü olarak konumlanıyor.
Açılış törenine Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın bizzat katılması, projenin yalnızca GM için değil, Brezilya sanayisi için de stratejik bir önem taşıdığını gösteriyor.
Model, SAIC-GM-Wuling ortaklığının Çin’de geliştirdiği Baojun Yep Plus üzerine inşa edildi. Tasarım dili ise Jeep benzeri kompakt bir off-road ruhunu andırıyor. GM’in Spark EUV’yu Brezilya’da üretmesi, markanın bu segmentte daha agresif bir şekilde büyümek istediğinin açık bir göstergesi.
GM’in açıklamasına göre Captiva EV, Metro menzil döngüsünde 304 km sürüş menzili sunuyor. Orta sınıf aile SUV segmentine yönelik konumlandığı için, Spark EUV’dan çok daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmesi bekleniyor.
Chamorro’nun bu sözleri, GM’in yalnızca bölgesel değil, küresel EV stratejisinin de Güney Amerika merkezli yeni bir üretim yapılanması üzerine kurulduğunun işaretlerinden biri.
Bu tesis, GM’in yalnızca üretim kapasitesini genişletmekle kalmıyor; aynı zamanda markanın Güney Amerika’daki elektrifikasyon stratejisinin en kritik ayaklarından biri hâline geliyor. GM, yılın başında Brezilya operasyonları için toplam 7 milyar real (yaklaşık 1,1 milyar euro) yatırım planı açıklamıştı. Bu yatırımın önemli bir kısmı, bir dönem Brezilyalı off-road üreticisi Troller’a ait olan fabrikanın tamamen elektrikli araç üretimine uygun şekilde dönüştürülmesine ayrılmıştı.
GM, Comexport Group bünyesindeki PACE (Ceará Automotive Plant) ile yürüttüğü ortaklık kapsamında tesisi baştan sona modernize etti. Artık bu fabrika, markanın Latin Amerika’daki tamamen elektrikli üretim üssü olarak konumlanıyor.
Açılış törenine Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın bizzat katılması, projenin yalnızca GM için değil, Brezilya sanayisi için de stratejik bir önem taşıdığını gösteriyor.
Chevrolet Spark EUV: Çin İş Birliğiyle Geliştirilen Yeni Elektrikli SUV
GM’in Brezilya’da üretime aldığı ilk model, adını daha önce elektrikli şehir otomobiliyle duyduğumuz Spark ailesinden geliyor. Ancak Spark EUV, eski Spark EV ile yalnızca isim benzerliği taşıyor. Yeni model tamamen farklı bir segmentte yer alıyor: kompakt elektrikli SUV.Model, SAIC-GM-Wuling ortaklığının Çin’de geliştirdiği Baojun Yep Plus üzerine inşa edildi. Tasarım dili ise Jeep benzeri kompakt bir off-road ruhunu andırıyor. GM’in Spark EUV’yu Brezilya’da üretmesi, markanın bu segmentte daha agresif bir şekilde büyümek istediğinin açık bir göstergesi.
Captiva EV 2026’da Üretime Giriyor: Orta Sınıf SUV ile Daha Geniş Kitle Hedefleniyor
Spark EUV’den sonra GM’in aynı fabrikada üretmeyi planladığı ikinci araç ise Chevrolet Captiva EV. Bu model, Çin menşeli Wuling Starlight S ile aynı platformu paylaşıyor. Beş kişilik oturma düzenine sahip Captiva EV, Güney Amerika, Meksika ve Orta Doğu pazarlarına ihraç edilecek.GM’in açıklamasına göre Captiva EV, Metro menzil döngüsünde 304 km sürüş menzili sunuyor. Orta sınıf aile SUV segmentine yönelik konumlandığı için, Spark EUV’dan çok daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmesi bekleniyor.
GM Güney Amerika Başkanı: “Brezilya, Elektrifikasyonda Küresel Bir Oyuncu Olabilir”
GM Güney Amerika Başkanı Santiago Chamorro, üretim başlangıcıyla ilgili yaptığı açıklamada Brezilya’nın elektrikli araç ekosisteminde önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti:“Spark EUV ve Captiva EV’nin üretimini Brezilya’ya getirmek, uzun süredir savunduğumuz hedeflerle tamamen uyumlu: rekabetçilik, teknoloji ve uzun vadeli vizyon. Brezilya, doğru adımlar atıldığı sürece elektrifikasyonda ilerlemek için gereken ölçeğe, kabiliyete ve insan kaynağına sahip.”
Chamorro’nun bu sözleri, GM’in yalnızca bölgesel değil, küresel EV stratejisinin de Güney Amerika merkezli yeni bir üretim yapılanması üzerine kurulduğunun işaretlerinden biri.
GM’in Brezilya Hamlesi Neden Önemli?
Bu adımın sektörde dikkat çekmesinin birkaç nedeni var:- GM, elektrikli araçlarının üretim coğrafyasını çeşitlendiriyor. Çin ve ABD ağırlıklı üretim stratejisi artık Latin Amerika’ya genişliyor.
- Spark EUV ve Captiva EV, gelişmekte olan pazarlara uygun fiyatlı EV seçenekleri sunacak.
- Ceará tesisi, Güney Amerika’da ilk kez yalnızca EV üretimine odaklanan büyük çaplı tesislerden biri oldu.
- Çinli SAIC-GM-Wuling iş birliği, GM’in küresel EV mimarisinde belirleyici hâle geliyor.
Kaynak: gm.com.br