Yarı Katı Hal Teknolojisiyle Geleceğin Bataryaları Tanıtıldı
Gotion High-Tech, elektrikli araçların kronik sorunları arasında yer alan menzil kaygısı ve uzun şarj sürelerine son verecek yeni nesil batarya teknolojisini tanıttı. Çin merkezli batarya devi, “G Yuan” adını verdiği yarı katı hal bataryalarla, elektrikli mobilitede yeni bir çağ başlatmayı hedefliyor.1.000 KM Menzil ve 12 Dakikada %80 Şarj: Artık Hayal Değil
Gotion’un geliştirdiği yeni bataryalar, silikon ağırlıklı anot ve yarı katı elektrolit yapısıyla dikkat çekiyor. Bu ileri düzey tasarım, 300 Wh/kg gravimetrik ve 720 Wh/L hacimsel enerji yoğunluğu sunarak, D segmentindeki elektrikli araçlarda 1.000 kilometreyi aşan menzilleri mümkün kılıyor.Dahası, sadece 12 dakikada %10’dan %80’e kadar şarj olabilme kapasitesiyle, uzun yolculuklar sırasında duraklamalar neredeyse tarih oluyor.

Gelişmiş Hücre Kimyası ve Uzun Ömür
G Yuan bataryalarının sadece performansıyla değil, ömrüyle de öne çıktığı belirtiliyor. Gotion, bu yeni bataryaların en az 500.000 kilometreye kadar güvenle kullanılabileceğini ifade ediyor. Bu da hem bireysel kullanıcılar hem de filolar için daha düşük bakım maliyetleri ve çevresel avantajlar anlamına geliyor.Seri Üretim İçin Dev Yatırım
Gotion, bu ileri teknoloji bataryaların seri üretimi için 10 GWh kapasiteli dev bir üretim tesisi kurma çalışmalarına hız verdi. Öte yandan şirket, geleceğin enerjisi olarak görülen tam katı hal batarya teknolojileri için de Ar-Ge yatırımlarını artırıyor.İlk pilot üretim hattı olan 0,2 GWh kapasiteli tesisinde, %90 verimlilikle 350 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip hücreler üretilmeye başlandı bile.
Gotion’dan 2030 Öngörüsü: Tam Katı Hal Bataryalar Gelecek Ama Yavaş
Dünyanın en büyük altıncı batarya üreticisi konumundaki Gotion High-Tech, 2025-2030 yılları arasında pazarda yarı katı hal bataryaların etkisinin büyük olacağını, tam katı hal bataryaların ise 2030 itibariyle sadece %3 pazar payına ulaşabileceğini öngörüyor.Bu da demek oluyor ki, yarı katı hal bataryalar, en az bir 5 yıl boyunca elektrikli araç endüstrisinin omurgasını oluşturacak.

Gotion’un Yarı Katı Hal Batarya Özeti
| Özellik | Değer |
|---|---|
| Menzil (D Segment Araç) | 1.000+ km |
| Şarj Süresi (%10-%80) | 12 dakika |
| Enerji Yoğunluğu (Gravimetrik) | 300 Wh/kg |
| Enerji Yoğunluğu (Hacimsel) | 720 Wh/L |
| Ömür | 500.000 km+ |
| Seri Üretim Tesisi Kapasitesi | 10 GWh |
| Pilot Katı Hal Üretimi | 350 Wh/kg (0,2 GWh kapasite) |