Elektrikli araç ekosisteminin en önemli sorunlarından biri olan kullanılmış bataryaların geri dönüşümü, artık çok daha büyük bir endüstri haline geliyor.
Tesla’nın kurucu ortaklarından JB Straubel tarafından 2017 yılında kurulan Redwood Materials, bu dönüşümün öncülerinden biri olarak bir kez daha gündemde.
Şirket, NVIDIA’nın da katıldığı son yatırım turunda 350 milyon dolar fon toplamayı başardı. Böylece firmanın piyasa değeri 6 milyar dolara ulaştı.

Geri kazanılan malzemeler, şirketin ABD’de kurduğu katot aktif malzeme üretim tesisinde yeniden işleniyor. Bu tesis, lityum, nikel ve kobalt gibi değerli elementleri yeniden kullanıma kazandırarak sıfırdan üretim maliyetlerini ciddi şekilde azaltıyor.
Ancak şirketin planı sadece geri dönüşümle sınırlı değil. Redwood Materials, yapay zekâ altyapısına güç sağlamak için kullanılmış bataryalardan enerji depolama sistemleri geliştirmeye başladı.
Bu sistemler, veri merkezleri ve enerji yoğun AI operasyonları için şebeke destekli batarya depolama çözümleri sunacak.
NVIDIA’nın yatırımı, Redwood Materials’ın enerji depolama faaliyetleri ve geri dönüştürülmüş bataryaların yeniden kullanımı konusundaki projelerine doğrudan destek sağlayacak.
Bu ortaklık, yalnızca batarya geri dönüşüm sektörüne değil, aynı zamanda yeşil yapay zekâ (green AI) alanına da ivme kazandırabilir.
Çünkü AI modellerinin eğitimi için gerekli enerji miktarı hızla artarken, sürdürülebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç da aynı hızla büyüyor.
Bu, hem enerji depolama alanında devrimsel bir adım olacak, hem de geri dönüşüm faaliyetlerinden elde edilen gelirin katot üretiminden çok daha hızlı artmasını sağlayacak.
Şirket, bu süreçte sadece eski pilleri değerlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni batarya üretim zincirinin döngüsel hale gelmesi için çalışacak.
Bu yaklaşım, elektrikli araç üretiminde karbon ayak izini azaltmak açısından da büyük önem taşıyor.
Bir yanda batarya üretim maliyetlerini düşürme, diğer yanda doğal kaynak tüketimini azaltma hedefleri birleştiğinde, ortaya hem çevresel hem ekonomik açıdan sürdürülebilir bir model çıkıyor.
NVIDIA’nın desteğiyle birlikte, geri dönüşümden enerji depolamaya uzanan bu yeni iş modeli, önümüzdeki yıllarda enerji ve teknoloji sektörlerinin kesişim noktasında önemli bir rol oynayabilir.
Tesla’nın kurucu ortaklarından JB Straubel tarafından 2017 yılında kurulan Redwood Materials, bu dönüşümün öncülerinden biri olarak bir kez daha gündemde.
Şirket, NVIDIA’nın da katıldığı son yatırım turunda 350 milyon dolar fon toplamayı başardı. Böylece firmanın piyasa değeri 6 milyar dolara ulaştı.

Eski Bataryalar, Yeni Nesil Enerji Depolama Sistemlerine Dönüşüyor
Redwood Materials, yalnızca eski araç bataryalarını değil; dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve elektrikli scooter pillerini de geri dönüştürüyor.Geri kazanılan malzemeler, şirketin ABD’de kurduğu katot aktif malzeme üretim tesisinde yeniden işleniyor. Bu tesis, lityum, nikel ve kobalt gibi değerli elementleri yeniden kullanıma kazandırarak sıfırdan üretim maliyetlerini ciddi şekilde azaltıyor.
Ancak şirketin planı sadece geri dönüşümle sınırlı değil. Redwood Materials, yapay zekâ altyapısına güç sağlamak için kullanılmış bataryalardan enerji depolama sistemleri geliştirmeye başladı.
Bu sistemler, veri merkezleri ve enerji yoğun AI operasyonları için şebeke destekli batarya depolama çözümleri sunacak.
NVIDIA da Devreye Girdi
Teknoloji devi NVIDIA, özellikle enerji verimliliği ve yapay zekâ tabanlı veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacı nedeniyle bu yatırıma büyük ilgi gösterdi.NVIDIA’nın yatırımı, Redwood Materials’ın enerji depolama faaliyetleri ve geri dönüştürülmüş bataryaların yeniden kullanımı konusundaki projelerine doğrudan destek sağlayacak.
Bu ortaklık, yalnızca batarya geri dönüşüm sektörüne değil, aynı zamanda yeşil yapay zekâ (green AI) alanına da ivme kazandırabilir.
Çünkü AI modellerinin eğitimi için gerekli enerji miktarı hızla artarken, sürdürülebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç da aynı hızla büyüyor.
2028 Hedefi: 20 GWh Eski Batarya Kapasitesi
Redwood Materials, 2028 yılına kadar 20 GWh kapasiteye sahip kullanılabilir bataryayı elektrik şebekesine entegre etmeyi planlıyor.Bu, hem enerji depolama alanında devrimsel bir adım olacak, hem de geri dönüşüm faaliyetlerinden elde edilen gelirin katot üretiminden çok daha hızlı artmasını sağlayacak.
Şirket, bu süreçte sadece eski pilleri değerlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni batarya üretim zincirinin döngüsel hale gelmesi için çalışacak.
Bu yaklaşım, elektrikli araç üretiminde karbon ayak izini azaltmak açısından da büyük önem taşıyor.
Sürdürülebilir Geleceğe Doğru
Redwood Materials’ın hikayesi, elektrikli araç endüstrisinin nasıl bir dönüşüm sürecinden geçtiğini açıkça gösteriyor.Bir yanda batarya üretim maliyetlerini düşürme, diğer yanda doğal kaynak tüketimini azaltma hedefleri birleştiğinde, ortaya hem çevresel hem ekonomik açıdan sürdürülebilir bir model çıkıyor.
NVIDIA’nın desteğiyle birlikte, geri dönüşümden enerji depolamaya uzanan bu yeni iş modeli, önümüzdeki yıllarda enerji ve teknoloji sektörlerinin kesişim noktasında önemli bir rol oynayabilir.