ŞarjHattı

Yönetici
Kayıtlı Kullanıcı

Yaz Aylarında Elektrikli Araç Nasıl Şarj Edilir?​

Yaz aylarında hava sıcaklıkları arttıkça, elektrikli araç bataryaları daha fazla ısıya maruz kalır. Bu durum hem batarya ömrünü kısaltabilir, hem de şarj süresini uzatabilir. Ancak doğru strateji ve basit önlemlerle bu etkiyi minimuma indirmek mümkündür.

p-1-90923968-evs-in-the-heat.webp

Elektrikli Araç Kullanıcıları İçin Tavsiyeler​

1. Serin Saatlerde Şarj Edin​

• Gündüz 12.00 – 16.00 arası sıcaklık zirveye çıkar.
  • Sabah erken saatler (06.00 – 09.00) veya akşam serinliği (20.00 – 23.00) en ideal zamanlardır.
  • Bu sayede hem batarya daha az ısınır hem de şarj verimi artar.

2. Gölgelik veya Kapalı Alan Tercih Edin​

• Şarj istasyonları doğrudan güneş ışığı altındaysa batarya, invertör ve kablo sıcaklıkları yükselir.
  • Kapalı otoparklarda veya gölgelik alanlardaki istasyonlar, batarya termal dengesini korumaya yardımcı olur.

3. Hızlı Şarjı Sınırlı Kullanın​

• Hızlı şarj (DC) yazın bataryayı daha çabuk ısıtır.
  • Mümkünse:
    • Günlük kullanım için AC (yavaş şarj) tercih edin.
    • Uzun yol dışındaki kullanımlarda hızlı şarjdan kaçının.

4. %80’e Kadar Şarj Etme Kuralını Uygulayın​

• Bataryalar %80’den sonra daha fazla ısınır ve şarj hızı düşer.
  • Yaz aylarında %80 şarj sınırı batarya sağlığını korur ve şarj süresini kısaltır.

5. Batarya Sıcaklığını Takip Edin

• Bazı araçlarda sürücü ekranından veya mobil uygulamadan batarya sıcaklığı görülebilir.
  • Eğer sıcaklık yüksekse:
    • Şarja başlamadan 10-15 dakika bekleyerek bataryanın soğumasına izin verin.
    • Bu, termal stresin azalmasına yardımcı olur.

6. Pre-conditioning Özelliğini Kullanın (Varsa)​

• Navigasyondan şarj istasyonuna rota oluşturursanız bazı araçlar şarja hazır olacak şekilde bataryayı önceden soğutur.
  • Tesla, Hyundai, Kia gibi markalarda bu özellik aktif olarak kullanılabilir.

7. Araç İçinde Şarjda Klima Kullanmayın​

• Şarj esnasında araç içi klima çalışıyorsa enerji tüketimi artar ve batarya daha çok ısınabilir.
  • Eğer içeride beklemeniz gerekiyorsa:
    • Camları açık bırakın.
    • Düşük fan seviyelerinde havalandırmayı tercih edin.

8. Yazılım Güncellemelerini Takip Edin​

• Üreticiler sıcaklık kontrol sistemlerini yazılımla optimize edebilir.
  • BMS (Battery Management System) güncellemeleri, yaz aylarında termal verimliliği artırır.

Yolculuk Öncesi Soğutma Stratejisi​

Uzun yola çıkmadan önce:
  • Aracı evde serin bir yerde şarj edin.
  • Şarj tamamlandıktan sonra yola çıkın.
  • Yolculuk sırasında araç içi klima bataryadan değil sürüş enerjisinden çalışacağı için daha verimli olur.

Ankara bu konuda çok mütevazi :) 2 yıldır t10x kullanıyorum ve hiç böyle bir kaygım olmadı veya buna benzer bir durum yaşamadım.

Yaz sıcağında elektrikli araç şarj etmek gerçekten önemli bir konu. Özellikle hızlı şarjı az kullanmak ve gölgelik alanları tercih etmek çok doğru. Geçen yaz ben de uzun bir yolculuk öncesinde aracı evde, kapalı garajda şarj etmiştim ve yol boyunca batarya sıcaklığı gayet iyiydi. %80 şarj kuralını da uygulamaya çalışıyorum, gerçekten batarya ömrü için faydalı gibi görünüyor. Araçtaki batarya sıcaklık göstergesini takip etmek de çok akıllıca bir öneri. Böylece olası sorunları önceden fark edebiliyoruz.

Yazın elektrikli araç şarjı konusunda verilen bilgiler oldukça faydalı. Benim de şarj olurken gölgelik alan tercih ettiğim doğruladı. Özellikle öğleden sonraki sıcak saatlerde fark çok büyük oluyor. %80 şarj sınırlaması uygulamasını da denemeye başlayacağım, bakalım batarya ömrü üzerinde nasıl bir etkisi olacak. Araç önceden soğutma özelliğinin olduğunu bilmiyordum, bunu da araştıracağım. Yaz aylarında özellikle uzun yolculuk öncesi şarjı eve almayı planlıyorum, paylaşımınız için teşekkürler. 😊

Dikkat Çeken Konular

• Kia EV6, Batarya Sağlığında Tesla’yı Geride Bıraktı, Bataryası en dayanaklı araç listesi

• Kia EV4 GT, Tesla Model 3 Performance’a Rakip Geliyor

• Fransa, Dünyanın İlk Kablosuz Şarjlı Otoyolunu Hizmete Açtı

• Yeni Elektrikli Citroën e-C5 Aircross 2025

• Tamamen Elektrikli CLA Türkiye’de Tanıtıldı

• BYD’nin 3.000 Beygirlik Hiper Otomobili Nürburgring Rekorunu Kırdı!

• Volkswagen ID.UNYX 07 Çin’de Ortaya Çıktı, Daha Büyük, Daha Akıllı, 2026’ya Hazır

• Kia PV5 Cargo, Elektrikli Ticari Araç Dünyasında Yeni Dönem Başlıyor

• Ferrari, İlk Elektrikli Aracının Arkasındaki Teknolojiyi Sergiliyor

• Elektrikli Araç Lastiği Farkı Nedir?

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri